Francuski zakon o foie grasu u remontu zbog ptičje gripe

Francuska industrija foie gras pogođena krizom ptičje gripe drugu godinu zaredom, treba promijeniti metode kako bi zaštitila svoja jata peradi, rekle su skupine proizvođača u četvrtak, upozoravajući da će podići cijenu ove delicije.

Francuska, koja ima najveća jata peradi u Europskoj uniji, teško je pogođena H5N8 virusom ptičje gripe koja se širi Europom od kraja prošle godine. Virus je doveo do smrti ili uništavanja 3.7 milijuna pataka u jugozapadnom dijelu zemlje, domaćinu većinu proizvođača foie grasa, prema proizvođačkoj grupi Cifog (Vidi: ‘Virus ptičje gripe H5N1 ne prijeti ljudima’).

‘Trpimo, no naša odgovornost sada je ta da etabliramo pravila kojima ćemo zaštititi poljoprivrednike protiv događaja koji se imaju tendenciju ponavljati’, rekao je Christophe Barrailh, šef Cifoga.

Ptičja gripa, nazvana ptičja influenca, uglavnom se prenosi migracijom izmeta i perja divljih ptica, no virus se potom može premjestiti s jedne na drugu farmu ukoliko kamioni ili ljudi koji žive na tim gospodarstvima nisu ispravno dezinficirani.

Patke i guske koje se uglavnom uzgajaju zbog svoje jetre koje su umjetno natečene putem prisilnog hranjenja, kako bi se proizveo foie gras, najizloženije su virusu ptičje gripe zbog slobodnog uzgoja i transporta životinja između farmi.

Među ključnim mjerama, Cifog je rekao da će poljoprivrednici od rujna 2018. raditi u sustavu proizvodnje ‘sve unutra/sve van’ kako bi osigurali dva tjedna pauze između svake serije, izbjegli kontaminacije te u potpunosti dezinficirali prostorije.

Ovo bi trebalo dovesti do pada proizvodnje od oko 15 %, rekao je Barrailh.

Cifog je rekao da će tražiti francusku vladu da naredi da se sve patke zatvore u zgrade između 15. studenog i 15. siječnja, u slučaju da su jata u riziku da se zaraze od divljih ptica. Iz Cifoga se nadaju da će odgovor vlade imati do sredine travnja.

Neki su poljoprivrednici protiv ovog prijedloga. Riječ je o bitno manjim poljoprivrednim sindikatima Confederation Paysanne and Coordination Rurale koji su rekli da bi potez mogao dovesti do industrijalizacije sektora.

Cifog procjenjuje da će granične mjere zahtijevati izgradnju 1.000 prostorija što će svako gospodarstvo stajati 100.000 eura za održavanje trenutne količine. Neki poljopriverednici vjerojatno će ostaviti svoja gospodarstva praznima tijekom rizičnog perioda.

‘Više cijene i manji volumen. Očigledno ovo znači porast u cijeni’, rekao je Barrailh upitan o učinku mjera. ‘Tako tržište funkcionira’.

Poljoprivrednici koji uzgajaju patke proizvode prosječnu bruto maržu od 2.5 eura po patki, što tada može proizvesti oko 500 grama foie grasa.

Zbog epidemije ptičje gripe, Cifog ovogodišnje troškove foie gras sektora procjenjuje na oko 250 milijuna eura, bez uzimanja u obzir troškova za daljnje mjere.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.