S dolaskom biosimilara, europska Pharma upozorava na slijepo propisivanje

Europski farmaceutski proizvođači suočavaju se sa sve većom konkurencijom jeftinih kopija kompleksnih biotehnoloških lijekova, upozoravaju liječnike da vode brigu kada pacijente prebacuju s utvrđenog proizvoda na tzv. biosimilarne verzije.

Kompleksna priroda bioloških lijekova, koji su napravljeni unutar živih stanica, znači da kopija nikada ne može biti ista kao original. No, sve veći broj ovih lijekova sada je odobren u Europi jer su dovoljno slični da naprave isti posao.

Europska agencija za lijekove, EMA, do sada je doborila dva tuceta biosimilara za razliku od tek četiri odobrena u SAD-u (Vidi: Europa spremna prihvatiti prve kopije biotehnoloških onkoloških lijekova).

S pokretanjem Truxima (rituximab) južnokorejske biotehnološke tvrtke Celltrion, kopija Rituxana ili MabThera-e kompanije Roche za liječenje raka krvi prošlog je mjeseca označio prvi biosimilar lijek protiv raka koji je stigao na europsko tržište (Vidi: Samsung Bioepis traži europsko odobrenje za biosimilar Herceptin).

Truxima je odobren u svim indikacijama Rituxana/MabThera i vlade diljem Europe željele su da se naširoko koristi, kako bi se obuzdali rastući računi za lijekove (Vidi: Roche: Kombinacija lijekova smanjuje smrti od raka dojke).

Međutim, tri asocijacije industrije koje predstavljaju farmaceutske kompanij rekle su u zajedničkoj izjavi da bi liječnici trebali sagledati okolnosti svakog pacijenta ponaosob prije nego ih prebace s utvrđenog lijeka na jeftiniji biosimilar.

‘Vrlo je važno da liječnici balansiraju razinom dokaza protiv razine rizika ili nesigurnosti u svakom pojedinom slučaju’, rekle su udruge EFPIA, EBE i IFPMA.

‘Pristup ‘jedna veličina odgovara svima’ nije prikladan’, rekle su Udruge u zajedničkoj izjavi.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.