Ministarstvo: Kolak je smijenjen zbog protuzakonitog potpisivanja ugovora

Reagirajući na izjavu bivšeg ravnatelja KB-a Dubrava Tonija Kolaka da je smijenjen zbog osobnog sukoba s ministrom Milanom Kujundžićem, Ministarstvo zdravstva u srijedu je poručilo da je Kolak smijenjen jer je, unatoč upozorenjima da je riječ o protuzakonitoj radnji, s jednim ponuđačem potpisao ugovor o smanjenju potrošnje vode.

Ministarstvo u reagiranju navodi da je KB Dubrava u lipnju 2014. godine raspisala natječaj o uštedi energije, tople i hladne vode te da je ‘od samog početka natječaj bio upitne sadržajne (tehničke i financijske) i pravne valjanosti’.

To je bio razlog da Sanacijsko vijeće KB-a Dubrava poništi natječaj, svega dva mjeseca nakon raspisivanja, stoji u priopćenju u kojem Ministarstvo navodi da se javio samo jedan ponuditelj, da odabir nije izvršen, niti je potpisan ugovor te je predmet ‘završio na Upravnom sudu u prosincu 2014. godine, bez pravnih posljedica po KB Dubrava’.

‘Protivno odluci Sanacijskog vijeća, protivno Statutu KB-a Dubrava i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ravnatelj Kolak bez suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade povukao je tužbu KB-a Dubrava s Upravnog suda, odabrao i potpisao ugovor s jednim ponuđačem iz 2014. godine. To je učinio i pored usmenog i pismenog upozorenja Povjerenstva za odabir da je to protuzakonita radnja’, stoji u reakciji Ministarstva zdravstva.

Sporni ugovor Kolak je potpisao s ESCO tvrtkom (Energy Service Company), za koji tvrdi da bi bolnici donio znatne uštede na troškovima za vodu. Razriješen je, rekao je Hini, na potpuno nelegalnoj sjednici Upravnog vijeća, nakon burne rasprave na kojoj je predočio sve argumente koje mu idu u korist u vezi tog ugovora. U pozadini smjene, tvrdi, isključivo je njegov osobni sukob s ministrom.

‘To je posljedica mog osobnog sukoba s Kujundžićem koji datira otkada sam se, na sastanku Udruge dragovoljaca, suprotstavio dodjeli odličja gospodinu ministru, lažnom branitelju, koji je dezertirao i pobjegao u Ameriku’, rekao je Kolak, koji je dragovoljac Domovinskog rata – odlikovan brojnim odličjima.

Kaže da je to otvoreno rekao Udruzi dragovoljaca kada je Kujundžić trebao dobiti odličje. ‘Rekao sam da to nije pošteno i od tada postoji prijepor među nama dvojicom. To je cijeli bit sukoba, nema to veze s ugovorom za vodu’, kaže Kolak koji za petak najavljuje konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti argumente protiv svoje smjene.

Tvrdi i da je razriješen na potpuno nelegalnoj sjednici Upravnog vijeća, nakon burne rasprave na kojoj je predočio sve argumente koje mu idu u korist u vezi ugovora s ESCO tvrtkom o uštedi vode, što mu se stavlja na teret. Nakon toga troje članova Upravnog vijeća nazvalo je ministra za mišljenje te me na kraju odlučilo smijeniti, mimo svih procedura, rekao je Kolak.

Službeno obrazloženje je nepoštivanje procedure pri sklapanju tzv. ugovora za uštedu vode u kojemu, kaže Kolak, nema ni jedne kune ni proračunskog niti bolničkog ulaganja, već se usluga plaća iz ušteda tijekom 15 godina. Samo u proteklih mjesec dana, od potpisivanja ugovora, uštedjeli smo na potrošnji vode 57.000 kuna, ističe smijenjeni ravnatelj.

Ušteda od 35 milijuna u 15 godina

Pojašnjava da se od uštede dijeli pola-pola, između bolnice i tvrtke koja je dobila ESCO posao, a dužna je održavati vodovodni sustav bolnice – opskrbu i uštedu vode, sve pipe, 2863 izljevna mjesta, napraviti svu rekonstrukciju vode. Riječ je o modelu koje rade ESCO tvrtke (Energy Service Company), a financiraju se iz ušteda, te uopće ne opterećuju državni proračun.

Po preliminarnim izračunima, ušteda na vodi za KB Dubrava trebala bi iznositi 35 milijuna kuna u 15 godina, no Kolak vjeruje da će ona biti puno veća, jer je riječ o bolnici u kojoj je potrošnja vode po bolničkom krevetu bila višestruko veća od hrvatskog prosjeka, zbog čestih pucanja cijevi i havarija na vodoopskrbnom sustavu.

‘Ne smijemo više dopustiti da nam milijuni kuna odlaze u nepovrat’, rekao je Kolak i podsjeća na odluku Vlade iz 2011. da za ESCO model uštede ne treba nikakva suglasnost resornog ministarstva, bez obzira na vrijednost posla jer se ne dira u proračunski novac. Dodaje da je Vlada još 2008. godine donijela program o energetskim uštedama koji, nažalost, nije proveden.

Nije bilo volje da pojedini ravnatelji bolnica to provedu, uključujući i sadašnjeg ministra koji je u to vrijeme bio ravnatelj KB-a Dubrava, koja je zadnjih godina oko milijun kuna mjesečno plaćala potrošnju vode, ističe Kolak.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.