Vježbanje i psihoterapija su kod umora od raka bolji od lijekova

Pacijenti oboljeli od raka mogu svoj umor učinkovitije olakšati vježbanjem i psihoterapijom nego lijekovima, nova je studija.

Istraživači su pregledavali podatke iz 113 prethodno objavljenih studija koje su uključivale više od 11.500 pacijenata oboljelih od raka s umorom. Pacijentima je nasumično dodijeljeno liječenje njihove iscrpljenosti s vježbanjem ili psihoterapijom ili oboje, ili – s lijekovima.

Vježbanje i psihoterapija bili su povezani s 26 do 30 %-tnim smanjenjem u umoru tijekom i nakon tretmana raka, otkriva studija. Lijekovi su, međutim, povezani tek s 9 %-tnim padom u umoru (Vidi: Ljudi koji su preživjeli rak koriste više lijekova za psihu od drugih).

‘Pacijenti moraju pokušati vježbati ili ići na psihoterapiju prije nego posegnu za lijekovima’, rekla je vodeća autorica studije Karen Mustian s University of Rochester Medical Center u Rochesteru, New York.

Umor povezan s rakom je čest i može biti povezan s učincima liječenja tumora, napisali su istraživači u JAMA Oncology (Vidi: Gotovo polovina pacijentica s rakom dojke ima teške nuspojave tretmana). Za razliku od drugih vrsti iscrpljenosti gdje san i odmor bolnih mišića od napornih aktivnosti pomažu, umor povezan s tumorima ovdje se ne može na taj način riješiti.

Umor povezan s rakom može trajati godinama i može se pogoršati i s drugim zdravstvenim problemima povezanim s rakom poput depresije, tjeskobe, poremećajem spavanja i bolom.

Nije jasno zbog čega su vježbanje i psihoterapija učinkovitije od lijekova, rekla je Mustian.

‘Nismo sasvim sigurni zbog čega vježbanje djeluje, no neka istraživanja počinju ukazivati da se događa zbog antiupalnih učinaka kao i poboljšanjem u fizičkom funkcioniranju – kardiovaskularnom, plućnom i mišićnom’, dodala je Mustian.

‘U terminima psihoterapije, najučinkovitija je grupna terapija koja koristi pristup kognitivnog ponašanja kako bi educirala pacijente, pomogla im promijeniti način razmišljanja o umoru i kontroli istog, kao i usvajanje ponašanja kako bi si pacijenti pomogli olakšati taj umor’.

Većina sudionika u studiji bile su žene i gotovo polovina studija uključivalo je žene s rakom dojke.

Dob, spol, tip raka i oblici vježbanja nisu se činili da utječu na to koliko su učinkovito vježbanje ili psihoterapija povezani s lijekovima, otkrivaju istraživači.

Sveukupno, analiza je uključivala 14 studija o lijekovima, ponajviše pregledavajući stimulanse ili lijekove dizajnirane za promoviranje budnosti.

Među 69 evaluacija vježbanja, najviše su pregledavane aerobne aktivnosti same ili u kombinaciji s drugim vrstama kretanja.

Od 34 psiholoških intervencija testiranih u studijama, većina je uključivala terapije fokusirane na ponašanje i edukaciju.

Jedna prednost trenutne studije je ta da su istraživači mogli udružiti podatke iz nekoliko individualnih istraživačkih napora koji su, sami, premaleneni da donesu smislene zaključke o relativnim prednostima različitih tretmana, zaključuju autori.

Ograničenja studije uključuju raznolike dizajne studija, što je otežalo procijeniti kako faktori poput rase, obrazovanja, prihoda kućanstva i drugih demografskih razlika mogu utjecati na rezultate, također su istaknuli istraživači.

‘Čak i tako, nalazi potvrđuju prethodna istraživanja o intervencijama za olakšavanje umora povezanog s rakom’, rekao je dr. Jens Ulrich Rueffer, šef German Fatigue Society u Cologneu.

‘Već smo znali da su intervencije vježbanja i/ili psihoterapije korisne za liječenje umora povezanog s rakom’, rekao je Kerry Courneya, istraživač na University of Alberta u Edmontonu, Kanada.

‘Ono što smo naučili iz ovih novih meta analiza je to da su vježbanje i psihološko savjetovanje približno jednaki u svojim prednostima za umor povezan s rakom’, rekao je Courneya, koji nije bio uključen u studiju.

‘I oboje se čine superiornijima u odnosu na suvremene farmaceutske tretmane’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.