Studija potvrdila da je dulje liječenje ovisnosti bolje

Studija je uključivala 72 ljudi s prosječnom dobi od 30 godina. Sudionici su bili liječeni za različite ovisnosti, uključujući alkoholnu i drogu poput opioida, amfetamina i benzodiazepina.

Jedini značajni faktor u uspješnosti liječenja bio je duljina liječenja. Nakon godinu dana, stope uspjeha liječenja bile su oko 55 % za one koji su prošli standardni 30 -o dnevni program. No, stopa uspjeha liječenja bila je oko 84 % za one u programima tretmana koji su trajali dulje od 30 dana, otkrili su istraživači.

‘Otkrića su važna jer većina vlada i privatnih osiguravajućih programa tek nadoknađuju pacijentima 30 dana tretmana odvikavanja’, rekao je glavni autor studije dr. Akikur Mohammad, s University of Southern California i njegovi kolege.

Mohammad je psihijatar, stručnjak za medicinu ovisnosti i utemeljitelj i CEO Inspire Malibu-a, centra za liječenje ovisnosti.

‘Njega nakon liječenja ključna je jednom kada čovjek dovrši liječenje od droga ili alkohola te se nalazi u oporavku. Tu postoji kontinuitet skrbi koji bi se trebao slijediti jednom kada je početni tretman dovršen’, rekao je Mohammad.

‘To obično uključuje niže razine tretmana, poput ambulantne njege i trijezne životne sredine. Naša studija pokazuje da nedostatak ovakvih tretmana nakon 30 dana značajno smanjuje šanse da pacijent održava svoju trezvenost’, rekao je Mohammad u izvješću.

Studija je objavljena nedavno u Open Journal of Psychiatry.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.