Pretilost snažno povezana s 11 tipova raka

Pretili ljudi imaju veći rizik od razvoja i umiranja od nekoliko tipova raka uključujući malignitete dojki, jajnika, bubrega, gušterače, debelog crijeva, rektuma i koštane srži, potvrdio je novi pregled istraživanja.

Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu i prevalencija pretilost se više nego udvostručila tijekom prošlih generacija. Iako se za prekomjernu težinu mislilo da utječe na izglede od razvoja i umiranja od mnogo različitih tumora, studija je otkrila ‘snažan dokaz’ koji podupire ovu vezu za 11 vrsti raka.

‘I druge bi poveznice također mogle biti izvorne, no još uvijek postoji značajna neizvjesnost o njima’, rekla je glavna autorica studije dr. Maria Kyrgiou s Imperial College London.

Globalno, 1.9 milijardi odraslih je pretilo ili s prekomjernom tjelesnom težinom, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Ugrubo, četiri od 10 odraslih je prekomjerne tjelesne težine i više od svakog desetog čovjeka je pretilo, stanje koje povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa, problema sa bubrezima i poremećajem zglobova uz određene vrste raka.

Za trenutnu studiju, istraživači su analizirali rezultate iz 204 prethodno objavljenih studija koje su istraživale vezu između pretilosti, dobivanja na težini, opsega struka i 36 različitih vrsti raka.

Istraživači su posebno tragali za dokazom kojeg su prethodni rezultati studija možda mogli preuveličati, a koji povezuje pretilost i rak ili kako bi otkrili da je veza premala da odredi mogućnost da se događa šansom.

Najsnažniju vezu između pretilosti i maligniteta otkrili su u probavnim organima i tumorima povezanim s hormonima kod žena, prema izvješću objavljenom u BMJ.
Kada su gledali u ono što je poznato kao indeks tjelesne mase (BMI), omjer težina-visina, otkrili su da je porast u BMI-u povezan s višim rizikom od razvoja vrsti raka u jednjaku, koštanoj srži, sustavu bilijarnog trakta, gušterači i bubrezima. Povećanja u BMI su povezana i s većim izgledima od raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma kod muškaraca kao i endometrijskih malignosti kod mlađih žena.
Indeks tjelesne mase između 18.5 i 24.9 smatra se zdravom težinom, dok je onaj između 25 do 29.9 prekomjerna tjelesna težina, 30 ili iznad je pretilost, dok je 40 i više nešto što je poznato kao morbidna pretilost.

Povećan rizik od raka, za svakih pet dobivenih jedinica u BMI-u, u rasponu je od 9 % za rektalni rak među muškarcima do 56 % za tumore u sustavu bilijarnog trakta.

Za žene, dobivanje na težini i dodatna masnoća trbuha, mjera poznata kao omjer struk-bokovi, također je povezana s povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Nakon menopauze, rizik žene od raka dojke povećao se za 11 % za svakih pet kilograma težine stečenih tijekom odrasle dobi. Ovo se događalo kod žena koje nisu uzimale hormone kako bi olakšale simptome menopauze, tretman koji je neovisno pak povezan s povećanim rizikom od raka dojke.

Kako su žene stjecale više masnoće oko središnje sekcije, svako povećanje za 0.1 jedinicu u omjeru struk-bokovi povezano je s 21 % skokom u izgledima za rak endometrija.

Istraživači su pronašli čvrste dokaze koji povezuju debljanje s rakom debelog crijeva. Također su pronašli i snažnu vezu između povećanja BMI-a i dobivanja raka žučnog mjehura, želuca i jajnika, kako i umiranje od tumora koštane srži.

Jedno ograničenje studije je da istraživači nisu pregledavali kontrolirane eksperimente dizajnirane da dokažu da pretilost direktno uzrokuje rak, napisali su autori.

Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se procijenila promjena u tjelesnoj masi tijekom vremena kako bi se bolje razumjelo kako pretilost direktno utječe na rizik od dobivanja raka ili umiranja od bolesti, zaključili su autori.

‘Način na koji pretilost utječe na rizik od raka također varira u različitim dijelovima tijela’, rekao je dr. Graham Colditz, istraživač na Washington University School of Medicine u St. Louisu.

‘No, poruka svima je ista’, dodaje Colditz, autor uvodnika u studiju.

‘Važno je da izbjegavate debljanje kako godine odmiču. Čak i ako već imate prekomjernu tjelesnu težinu, fokusirajte se da ne dobivate više kilograma, nekoliko kilograma manjka pretilima ili onima s prekomjernom tjelesnom masom može smanjiti rizik od raka’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.