WHO: Onečišćeni okoliš godišnje ubije 1.7 milijuna djece

Četvrtina svih globalnih smrti djece ispod pet godina događaju se zbog nezdravog ili onečišćenog okoliša, uključujući prljavu vodu i zrak, pasivno udisanje dima i nedostatak ili ne-adekvatna higijena, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija, WHO.

Ovakve nečistoće i zagađen okoliš mogu dovesti do fatalnih slučajeva proljeva, malarije i upale pluća te mogu ubiti 1.7 milijuna djece godišnje, rekao je WHO u izvješću.

‘Zagađeni okoliš je smrtonosan – naročito za malu djecu’, rekla je generalna direktorica WHO-a Margaret Chan u izjavi.

‘Njihovi organi u razvoju i imunološki sustav te njihova mala tijela i dišni putevi čine ih posebno osjetljivima na prljav zrak i vodu’.

U izvješću ‘Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas o zdravlju djece i okolišu’ (Inheriting a sustainable world: Atlas on children’s health and the environment), WHO je rekao da štetno izlaganje može započeti već u maternici i tada se nastaviti ukoliko su bebe i mališani izloženi unutarnjem ili vanjskom zagađenju zraka i pasivnom pušenju.

Ovo povećava njihov rizik od upale pluća kao i njihovog životnog rizika od kroničnih respiratornih bolesti poput astme. Zagađenje zraka također povećava životni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, stoji u izvješću.

Izvješće također napominje da je u kućanstvima bez pristupa sigurnoj vodi i sanitarnim čvorovima ili onim kućanstvima koja su zagađena dimom od nečistih goriva kao što su ugljen ili gnojivo za kuhanje i grijanje, djeca su u većem riziku od proljeva i upale pluća.

Djeca su također izložena štetnim kemikalijama kroz hranu, vodu i zrak te proizvodima oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za zdravlje, rekla je da su ovo veliki gubici, kako u terminima smrti tako i dugoročnim bolestima i stopama bolesti. Neira je pozvala vlade da naprave više kako bi sva mjesta bila sigurna za djecu.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.