Nakon Trumpove zabrane, pro-choice organizacije sakupile 181 milijun eura

Briselska konferencija za financiranje inicijative za globalno planiranje obitelji sakupila je 181 milijun eura nakon što je odluka Sjedinjenih Američkih Država o zaustavljanju financiranja ovakvih, američkih nevladinih organizacija, ostavila velik financijski jaz.

Ubrzo nakon što je preuzeo Ovalni ured, američki predsjednik Donald Trump ponovno je oživio politiku koja zahtjeva da strane organizacije koje primaju američka financijska sredstva potvrde da ne izvode abortuse ili da pružaju savjetovanja o pružanjima abortusa kao metodu obiteljskog planiranja.

Ova odluka o zaustavljanju financiranja uzrokovat će globalni financijski manjak koji se procjenjuje na 600 milijuna dolara.

Oko 50 zemalja, organizacija i zaklada, pod vodstvom Nizozemske, Belgije, Danske i Švedske sudjelovalo je na konferenciji pod nazivom ‘Ona odlučuje’ u Bruxellesu, kako bi razgovarali o tome kako financirati grupe koje su pogođene Trumpovom odredbom (Vidi: 8 zemalja protiv Trumpovog naloga o ne financiranju usluga abortusa).

‘Ovo nije događaj ili pokret protiv nečega ili nekoga. Mislim da je odluka Trumpove administracije pogrešna odluka’, rekao je belgijski ministar Alexander De Croo.

‘Ovih će 50 zemalja raditi zajedno kako bi osiguralo da će utjecaj odluke na ovo polje biti minimalan’, dodao je.

Iako na konferenciji nije prikupljeno 600 milijuna dolara manjka, organizatori su rekli da su uvjereni da će jaz premostiti u najkraćem mogućem roku.

Na konferenciji, aktivisti iz razvijenih zemalja razgovarali su o djevojčicama koje su prisiljene imati djecu u svojim ranim tinejdžerskim godinama kao rezultat seksualnog zlostavljanja, prisilnih brakova ili nedostatka pristupa spolnoj edukaciji i kontracepciji.

‘Svaka zemlja i svaki čovjek donosi vlastite odluke. Dobra je stvar za ovaj svijet da je on slobodan i takav bi trebao ostati’, rekla je nizozemska ministrica Lilianne Ploumen, koja je pokrenula kampanju ‘Ona odlučuje’ (Vidi: Odupiranje ukazu Trumpa: Nizozemska vlada postavlja međunardnu zakladu za abortuse).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.