Djeca depresivnih majki u riziku od nenamjernih ozljeda

Djeca u dobi do pet godina vjerojatnije će se slučajno ozljeđivati ukoliko njihove majke imaju depresiju ili epizode tjeskobe, britanska je studija.

Stope trovanja kod djece, manjih fraktura i manjih opeklina povećavaju se tijekom ovih epizida – s tim da je trovanje udvostručeno kada majke pate i od depresije i od tjeskobe – no nije pronađena veza ozbiljnijih ozljeda poput opeklina trećeg stupnja ili prijeloma bedrene kosti, otkrivaju istraživači.

‘Depresija i tjeskoba majki su česte. Dobro psihičko i fizičko stanje majke ključ je da se djetetu udari dobar početak za život, jer on utječe na njihov emocionalan i fizički razvoj i zdravlje’, rekla je vodeća autorica studije Ruth Baker s University of Nottingham (Vidi: 4 stvari koje tinejdžeri stvarno trebaju od svojih roditelja).

‘Ozljede su još uvijek vodeći uzroci smrti koji se daju prevenirati kod predškolske djece, no malo je studija pregledavalo utječe li majčino mentalno stanje na taj rizik’, rekla je Baker. ‘Većina studija fokusira se samo na depresiju kao takvu’ (Vidi: Depresija roditelja može utjecati na školske ocjene djetetaTjeskoba i iritabilnost mogu prethoditi depresiji tinejdžera).

Baker i kolege analizirali su podatke hospitalizacija na više od 200.000 djece rođene između 1998. i 2013. i pratili su ih od rođenja sve do njihovog petog rođendana.
Također su identificirali epizode depresije i tjeskobe majke, kako u kartonu liječnika opće prakse tako i recepte za antidepresive i tjeskobu. Istraživački tim fokusirao se na trovanje, frakture i opekline kao tri najčešće ozljede koje se daju prevenirati kod male djece.

Otkrili su da je četvrtina majki doživjela jednu ili više epizoda depresije ili tjeskobe, a nenamjerne ozljede bile su češće tijekom tih perioda.

Više od 2.600 slučajeva trovanja i 4.200 opeklina je prijavljeno. Djeca su imala 52 % više stope trovanja, primjerice, tijekom epizoda depresije, 63 % više stope trovanja tijekom epizoda tjeskobe i 230 % više stope trovanja tijekom epizoda i depresije i tjeskobe.

Slično kao i trovanje, frakture i opekline bile su najviše tijekom kombiniranih epizoda depresije i tjeskobe.

‘Zbog depresije ili mentalne bolesti, ovakva kućanstva ne drže se često pod kontrolom u smislu opasnosti te se otrovni i oštri predmeti ne pohranjuju možda dovoljno dobro. Maloj djeci također mogu biti dostupna opasna područja u kući poput stepenica ili prozora’, rekao je Kieran Phelan sa Cincinnati Children’s Hospital u Ohiou, koji nije bio uključen u studiju.

U SAD-u, nenamjerne ozlijede mogu biti naročito česte u kućanstvima niskih prihoda koja nemaju pristup zdravstvenoj skrbi, za razliku od obitelji koji imaju univerzalni pristup zdravstvenoj skrbi u Britaniji, dodao je (Vidi: Studija povezala siromaštvo i dječju depresiju).

‘To će se vjerojatno i pogoršati u SAD-u kroz idućih nekoliko godina, obzirom na trenutne razgovore o promjeni sustava zdravstva’, rekao je Phelan.

‘To će otežati onima s niskim primanjima i mamama koje rade da dobiju osiguranje’.

Jedno ograničenje studije je da su se istraživači oslanjali na podatke o hospitalizacijama i dijagnoze mentalnih bolesti.

Naime, mnoge ozljede vjerojatno prolaze neprijavljene i mnoge majke možda imaju depresiju i tjeskobu koja im dijagnosticirana od strane liječnika, napisali su autori u časopisu Injury Prevention.

Britanska baza podataka korištena za studiju nije povezala zdravstvene podatke za djecu s očevima ili skrbnicima.

‘Nove studije pregledavaju veze između očinskog mentalnog zdravlja i ozljeda kod djece i vidimo da viša očinska angažiranost smanjuje ozlijede’, rekao je Takeo Fujiwara s Medical and Dental University u Japanu, koji nije bio uključen u studiju.

‘Kako bismo prevenirali ozljede u djetinjstvu, moramo se pobrinuti za majke i druge skrbnike u okvirima mentalnog zdravlja’, rekao je Fujiwara.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.