Juno okončao razvoj lijeka za leukemiju nakon smrti pacijenata

Juno Therapeutics Inc u srijedu je rekao da je odlučio zatvoriti razvoj eksperimentalnog lijeka protiv leukemije iz visoko obećavajuće nove klase imunoterapije nakon istrage o toksičnosti koja je dovela do smrti pacijenata.

Lijek JCAR015, koristi tehnologiju poznatu kao CAR-T koju koriste i druge farmaceutske tvrtke. Terapija CAR-T iz krvi pacijenta uklanja ključnu komponentu imunološkog sustava – T stanice, potom se na njima vrši inženjering kako bi učinkovitije napadale rak prije nego se iste stanice vrate nazad u tijelo pacijenta (Vidi: Novartis: 82 % pacijenata oboljelih od leukemije u remisiji nakon CAR-T terapije).

JCAR015 je bio testiran na odraslima s recidivirajućom akutnom limfoblastičnom leukemijom (ALL), rijetkim i smrtonosnim rakom krvi.

Program Faze II kompanije prošle je godine zaustavljen dva puta od strane američke Administracije za hranu i lijekove te je ostao na čekanju zbog teške neurotoksičnosti koja je dovela do smrti pet pacijenata koji su tijekom ispitivanja umrli od moždanog edema (Vidi: Juno objavio da su još dva pacijenta umrla na ispitivanju lijeka).

‘Juno, u suradnji s partnerom Celgenom, napravio je stratešku odluku da u ovom trenutku prekine razvoj JCAR015’, rekao je Juno u izjavi, dodajući da će preusmjeriti sredstva u razvoj drugih proizvoda za ponovnu ili otpornu akutnu limfoblastičnu leukemiju.

Juno je rekao da je unutarnja istraga identificirala više faktora koji su povećali rizik od teških toksičnih reakcija, uključujući ‘faktore koji se odnose na proizvod’.

Biotehnološka kompanija objavila je odluku zajedno s izdavanjem svojih financijskih rezultata za četvrti kvartal.

Druge kompanije razvijaju terapiju CAR-T protiv vrsta raka krvi uključujući Kite Pharma Inc te švicarskog proizvođača Novartisa (Vidi: Novartis: Studija o limfomu pokazala da je CART na stazi prema regulaciji FDA 2017.). Kite je ovog tjedna objavio vrlo obećavajuće rane podatke za svoj CAR-T lijek protiv non-Hodgkin limfoma (Vidi: Kite Pharma u partnerstvu s japanskim Daichiijem u terapiji protiv raka).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.