Život s djecom znači manje sna za žene, no ne i muškarce

Novo istraživanje podupire ono što mnoge žene već znaju. Lišene su sna. Za razliku od muškaraca, dobar noćni san za žene pogođen je činjenicom da u kući imaju djecu, podaci su preliminarne studije objavljene prije nekoliko dana, a koji će biti predstavljeni na 69. om, godišnjem sastanku American Academy of Neurology u Bostonu od 22. do 28. travnja 2017.

‘Mislim da ti rezultati mogu podupirati one žene koje kažu da se osjećaju iscrpljeno’, rekla je autorica studije Kelly Sullivan, s Georgia Southern University u Statesboro, Georgija, i članica American Academy of Neurology.

‘Naša je studija otkrila da te žene ne spavaju dovoljno dugo, nego još i prijavljuju da se osjećaju umorno kroz dan’.

Za studiju, istraživači su pregledavali podatke telefonske ankete na 5.805 ljudi. Sudionici su upitani o tome koliko dugo spavaju, s tim da se sedam do devet sati smatra kao optimum dok se manje od šest sati smatra nedovoljnom količinom sna. Također, sudionici ankete zamoljeni su da kažu koliko su se danam prošlog mjeseca, osjećali umorno.

Istraživači su pregledavali dob, rasu, obrazovanje, bračni status, broj djece u kućanstvu, prihode, indeks tjelesne mase, vježbanje, zaposlenje i hrkanje kao mogući faktor povezan s nedostatkom sna.

Među 2.908 žena u dobi od 45 godina i mlađima u studiji, istraživači su otkrili da je jedini faktor – povezan s dobivanjem dovoljno sna – imati djecu u kući, s tim da svako dijete povećava šanse od nedovoljnog spavanja za gotovo 50 %.

Za žene ispod 45 godina 48 % žena s djecom prijavilo je da spava manje od sedam sati, u usporedbi s 62 % žena bez djece.

Niti jedan drugi faktor – uključujući vježbanje, bračni status i obrazovanje – nisu povezani s tim koliko dugo mlađe žene spavaju.

Studija je otkrila da je življenje s djecom ne samo povezano s tim koliko dugo mlade žene spavaju, nego i time koliko često se osjećaju umornima. Mlađe žene s djecom u prosjeku su izvijestile da se osjećaju umornima 14 dana mjesečno, u usporedbi s 11 dana za mlađe žene bez djece u kućanstvu. Imati djecu u kućanstvu nije bilo povezano s duljinom sna muškaraca.

‘Dobiti dovoljno sna ključna je komponenta sveukupnog zdravlja i može utjecati na srce, um i težinu’, rekla je Sullivan. ‘Važno je naučiti što ljude drži podalje od sna koji im je potreban, a kako bismo im mogli pomoći da rade na boljem zdravlju’.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.