Velika Britanija odbila Keytrudu Mercka kao prvo liječenje raka pluća

Britanski zdravstveni watchdog NICE, koji procjenjuje učinkovitost cijene medicinskih tretmana zaustavio je preporuku korištenja od strane National Health Service (NHS) imunoterapijskog lijeka Keytruda kompanije Merck & Co Inc kod novo dijagnosticiranih pacijenata s rakom pluća, a nakon što su dali zeleno svjetlo u prosincu za pacijente koji su bili podvrgnuti ranijim tretmanima.

Keytruda je već odobrena kao ekonomični tretman za melanom, a National Institute for Health and Care Excellence također je 2. prosinca odobrio njegovu upotrebu za liječenje raka pluća kod pacijenata koji su započeli kemoterapiju, nakon što je Merck & Co dodatno smanjio cijenu za NHS (Vidi: FDA odobrio Merckov lijek za rak pluća kao prvu liniju tretmana).

No, podaci ispitivanja o prednostima preživljavanja Keytrude kao početnog tretmana za rak pluća, do sada nisu bili dovoljno pouzdani, prema nacrtu smjernica NICE-a, što će biti tema javne rasprave do 21. ožujka.

‘Točna veličina ukupnog dobitka preživljavanja za Keytrudu u usporedbi s trenutnim standardima njege bila je neizvjesna zbog nezrelosti podataka’, rekla je glasnogovornica NICE-a.

Keytruda se pokazala učinkovitim u borbi protiv raka pluća ne-malih stanica kod pacijenata s visokim razinama proteina PD-L1, što ih čini osjetljivijima na imunoterapiju.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.