Pretilim parovima možda treba dulje vremena da začmu

Pretilim parovima možda treba dulje vremena da postignu trudnoću od parova koji nisu toliko prekomjerne tjelesne težine, rezultati su nove američke studije.

Prethodne studije na ženama povezale su pretilost s poteškoćama začeća. U trenutnoj studiji, niti je pretilost muškarca niti žene, sama, povezana s duljim vremenom da se začme, no kada su oba partnera pretila tada je potrebno 59 % dulje da začmu od ne-pretilih parova.

‘Potvrde li se naši rezultati, stručnjaci za plodnost možda će željeti uzeti u obzir težinu para kada ih savjetuju kako postići trudnoću’, rekla je vodeća autorica studije Rajeshwari Sundaram, s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development u Bethesda, Maryland.

‘Prednosti zdrave težine su dobro poznati: pretilost povećava rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka’, dodala je Sundaram.

Sundaram i kolege fokusirali su se na povezanost između trudnoće i indeksa tjelesne mase (BMI), omjer težine na visinu. BMI između 18.5 i 24.9 smatra se zdravom težinom, dok se onaj između 25 i 29.9 smatra kao prekomjerna tjelesna težina, 30 ili iznad kao pretilost dok je onaj od 40 ili više poznat kao morbidna pretilost.

Odrastao čovjek s visinom od 1.75cm i težinom od 72.5 kilograma primjerice, imao bi BMI od 23.6 što je u rasponu zdravog. Pretio odrastao čovjek na ovoj visini bio bi težak najmanje 92 kilograma i imao bi BMI 30 ili više.

Istraživači su kategorizirali sudionike u dvije podgrupe: pretili razred I, s BMI od 30 do 34.9, i pretili razred II, s BMI od 35 ili višim.

Sveukupno, 27 % žena i 41 % muškaraca bili su u pretilom razredu I ili i teži.

Tada, istraživači su usporedili prosječno vrijeme ostvarivanja trudnoće za parove gdje niti jedan partner nije bio pretio s parovima gdje su oba partnera spadala u pretili razred II.

Parovima u pretilom razredu II trebalo je 55 % dulje da postignu trudnoću od njihovih kolega zdrave težine, izračunao je istraživački tim.

Nakon što su uračunali druge faktore koji utječu na plodnost poput dobi, pušenja, vježbanja i razina kolesterola, parovima iz pretilog razreda II trebalo je 59 % dulje da začmu.

Oko 40% muškaraca i 47 % žena također je imalo dovoljno prekomjerne masnoće oko struka što potencijalno može utjecati na plodnost.

Osim toga 60 % žena i 58 % muškaraca reklo je da nisu vježbali više od jednom tjedno, izvijestili su istraživači u Human Reproduction.

Osim svog malog uzorka, još jedno ograničenje studije je to da to nije bio kontrolirani eksperiment dizajniran da utvrdi da li pretilost direktno uzrokuje neplodnost, napisali su autori.

Također se fokusirala na parove u općoj populaciji, a ne ljude koji već idu na tretmane za neplodnost, stoga rezultati možda ne odražavaju ono što bi se dogodilo za sve parove koji pokušavaju zatrudnjeti, ističu znanstvenici.

Međutim, za razliku od mnogih drugih studija o pretilosti i plodnosti, trenutne analize koristile su visinu i težinu koju su mjerili liječnici umjesto oslanjanja na izvješća sudionika o ovim informacijama, što otkrića može činiti točnijima.

‘Pretilost može utjecati na plodnost na način da mijenja razine hormona i kod muškaraca i kod žena, mijenjajući testosteron u estrogen’, rekao je dr. Jeffrey Goldberg, voditelj Odjela reproduktivne endokrinologije na Cleveland Clinic u Ohiou.

‘Ako imate više masnoće tada imate i više konverzije testosterona u estrogen’, rekao je Goldberg, koji nije bio uključen u studiju.

Ima smisla da je pretilim parovima bilo potrebno dulje vremena da zatrudne jer prekomjerna masnoća ne utječe samo na plodnost kod žena.

‘Za žene, dodatna masnoća narušava ovulacijsku funkciju’, rekao je Goldberg. ‘Za muškarce pak, niži testosteron i viši estrogen narušava proizvodnju sperme, a mnogo masnoće oko skrotuma, masnoće na bedrima i salo oko trbuha podižu temperaturu skrotuma što također može imati negativan učinak’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.