Moguć način kako detektirati vjerojatnost da beba kasnije u životu razvije dijabetes tipa 1

Tim istraživača s članovima u nekoliko institucija u Njemačkoj i jednim članom iz Velike Britanije otkrili su da možda postoji način koji bi mogao reći hoće li novorođeno dijete, kako raste i razvija se u tinejdžera, razviti dijabetes tipa 1.

U svom radu objavljenom u časopisu Science Translational Medicine, tim opisuje jedinstvenu studiju koju su iznijeli, a koja je uključivala djecu u riziku, koja su se pratila od kad su se rodila, kao i ono što su otkrili o T-stanicama.

Dijabetes tipa 1 događa se kada imunološki sustav, zbog nepoznatih razloga, napada i ubija stanice koje proizvode inzulin u jetri. Ovo se obično događa kada su ljudi u svojoj tinejdžerskoj dobi.

Prethodna istraživanja pokazala su da se autoantitijela javljaju u djece prije nego se pojave simptomi dijabetesa, no malo je toga što se može učiniti da se zaustavi progresija bolesti u toj točki.

Ono što su se znanstvenici nadali da će pronaći je indikator koji se pokazuje sam – dugo prije nego što je postupak već u tijeku – možda tijekom djetinjstva. Ovakav pokazatelj mogao bi ponuditi pomoć na dva načina: prvo, pomoći znanstvenicima da razumiju zbog čega imunološki sustav ide u krivo i drugo, pružiti priliku, pružanjem nedavno razvijenih terapija, da posao naprave prije nego se imunološki sustav aktivira.

U ovim novim naporima, istraživači su bili uključeni u istraživanja o dijabetesu i kao dio toga sakupljali su uzorke krvi od djece (od 2000. godine) za koju se smatralo da su u visokom nasljednom riziku od razvoja dijabetesa. Kako su te bebe izrasle u djecu, i neka su razvila dijabetes, istraživači su pronašli priliku za usporedbu imunološkog razvoja od rođenja između zdrave djece i one koje su razvila dijabetes.

Otkrili su da kada su T-stanice kod beba koje kasnije razviju dijabetes došle u kontakt s antigenom, neke su se T-stanice aktivirale, što upućuje da su već na putu da postanu autoreaktivne stanice. To znači da bi moglo biti moguće testirati svu djecu za vjerojatnost od razvoja dijabetesa jednostavnim izlaganjem uzorka krvi na antigen kako bi se vidjelo postaju li T-stanice aktivirane.

Istraživači upozoravaju da je njihova veličina uzorka bila vrlo mala, stoga je mnogo istraživanja potrebno napraviti prije nego se može krenuti s razvojem testa. U međuvremenu, istraživači će započeti pregledavati zbog čega se T-stanice kod nekih beba čine da su u toj mjeri spremne da se aktiviraju antigenom.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.