Ustavni sud ovog tjedna donosi odluku o zakonu o pobačaju

Ustavni sud ovog bi tjedna trebao donijeti odluku o suglasnosti tzv. zakona o pobačaju, koji se na ocjeni ustavnosti nalazi već 26 godina.

Sud će donijeti i objaviti odluku nakon što je pribavio i proučio mišljenja medicinske struke, stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo. Istodobno su suci proučavali i međunarodne konvencije te prakse sudova u Europi.

Iz Ženeve, ministar vanjskih i europskih poslova opovrgnuo je da će Vlada mijenjati zakon o pobačaju.

Ustavni suci su u listopadu 2016. počeli rad na 25 godina starom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o pobačaju iz 1978. tj. koliko je on u skladu s Ustavom iz 1991. godine.

Kakva god bila odluka Ustavnog suda pobačaj sigurno neće biti zabranjen ili ograničen jer kao što Europski sud za ljudska prava prepušta državama članicama Vijeća Europe da riješe to pitanje, tako ni posao Ustavnog suda nije da određuje politiku prema pobačaju, već je to posao Hrvatskog sabora.

Jednako tako Ustavni sud neće presuditi niti da je pobačaj ljudsko pravo.

Sasvim sigurno Ustavni sud mora voditi računa o realnosti i da svojom odlukom ni privremeno ne ugrozi život žena. Već stoga kad bi i došlo do ukidanja zakona iz 1978. to bi bilo moguće jedino s odgodnim učinkom.

Jedna od vodećih stručnjakinja za obiteljsko pravo, dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, u svome znanstvenom radu objavljenom početkom prošle godine zaključila je da je sporni zakon, iznimno površan i nedorečen, te protivan ustavnoj odredbi koja jamči pravo na život svakom ljudskom biću.

Ali je izričito navela da zabrana pobačaja nije rješenje. Međutim založila se za uravnoteženiji pristup pri kojem se vodi računa i o pravu fetusa na život kojem je moguće suprotstaviti jedino jednako pravo majke. U biti razmatranja problema pobačaja pitanja su kad život počinje i kakav je pravni status nerođenog djeteta.

Njemački Savezni ustavni sud baveći se tim pitanjima presudio je da nerođeno dijete ima ‘pravo na pravnu zaštitu i od svoje majke’. S tim da temeljna prava žene postoje i u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta i moraju se na odgovarajući način zaštititi.

 

Izvor: Večernji list

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.