Od 1. ožujka pacijente će se SMS-om podsjećati na naručene pretrage

Od 1. ožujka pacijenti naručeni na dijagnostičke pretrage u nekoj bolnici dobit će dva do tri dana prije zakazanog termina SMS poruku kao podsjetnik za pregled, koji će svojim odgovorom potvrditi ili otkazati, ako su pregled već obavili negdje drugdje, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić kaže da je sustav isproban i funkcionira te će zaživjeti od 1. ožujka.

‘To će izgledati tako da ćete dobiti dva dana prije pretrage SMS poruku s podsjetnikom da imate, primjerice, na Rebru 13. ožujka zakazan CT, pa vas lijepo molimo da potvrdite dolazak ili nam pošaljete poruku ako ste ga već obavili ili nećete doći, tako da možemo naručiti drugoga pacijenta’, pojasnio je Kujundžić.

O mogućem neodazivu pacijenta informaciju će dobiti i njegov obiteljski liječnik, koji će ga moći upozoriti ako se više puta ne odazove na pozive. Sankcije za neodaziv nisu predviđene iako se, prema ranijim procjenama, na zakazane termine ne odazove trećina pacijenata, što dodatno produžuje liste čekanja.

‘Što će biti vidjet ćemo, nadamo se da će prvo savjest kod ljudi proraditi, pa neće uzimati termine drugima’, rekao je Kujundžić.

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb kažu kako još rješavaju neka tehnička pitanja, ali sve će biti spremno do 1. ožujka. Kažu kako će samo za radiološke pretrage dnevno trebati poslati 300-tinjak SMS-ova.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak smatra da će obavještavanje pacijenata putem SMS-a biti puno jednostavnije od telefonskih poziva, kojima se ranije pokušavalo pacijente podsjetiti na zakazane termine, ali i efikasnije jer će pacijenti povratnom SMS porukom morati potvrditi ili otkazati svoj dolazak.

‘Mislim da je to prvi korak prema uklanjanju dvostrukog naručivanja i neodaziva pacijenata na zakazane pretrage’, smatra Novak.

Kujundžić, koji je prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice Hrvatskog farmaceutskog društva, najavio je da će u utorak održati sastanak s ravnateljima kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, na kojem će razgovarati o poslovanju i učinkovitosti.

‘Raspravit ćemo poslovanje bolnica u 2016. i siječnju 2017., progovoriti o rezultatima po svim aspektima, prikazati rezultate pojedinih kuća, odjela i pojedinaca, koliko tko radi, što radi, može li se bolje s manje novca i može li se napraviti više’, rekao je Kujundžić.

 

Izvor: Hina

One thought on “Od 1. ožujka pacijente će se SMS-om podsjećati na naručene pretrage

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.