Amerikanci pod stresom zbog politike

U siječnju, baš uoči inauguracije predsjednika Donalda Trumpa, Amerikanci su prijavili da se osjećaju više pod stresom nego su bili prije deset godina, od kada je American Psychological Association prvi puta počeo mjeriti temperaturu javnosti, u 2006.

Rezultati nove ankete provedene na više od 1. 000 odraslih pokazuju da razine tjeskobe ostaju stabilne za uobičajene top krivce koji induciraju stres: novac, posao i ekonomiju.

No, od prošlog proljeća, psiholozi kažu, njihovi klijenti razgovaraju o novoj brizi – američkim predsjedničkim izborima 2016. i njegovim posljedicama. Stoga je APA, koju predstavlja 115.000 psihologa, u kolovozu, svojem godišnjem upitniku dodala i pitanje o ishodu izbora. Više od polovine, odnosno 52 % od 3.511 anketiranih odraslih reklo je da je vruća predsjednička utrka izazvala značajan izvor stresa u njihovim životima.

Do siječnja, tjeskoba nad ishodom izabranog predsjednika je pala, no ostala je na 49 %, otkrilo je ispitivanje na 1.019 odraslih.

Osim toga, anketa iz siječnja pokazala je statistički značajno povećanje u razinama stresa Amerikanaca po prvi puta od kada je ispitivanje provedeno prije deset godina.

‘Bilo je smisla da će se nakon izbora dogoditi olakšanje’, rekla je Vaile Wright, psihologinja i članica tima koji je dizajnirao anketu.

‘No ono olakšanje, kada možete izdahnuti sav stres, mislim da se nije dogodilo’, rekla je.

Dvije trećine Amerikanaca prijavilo je da se boji za budućnost nacije u siječnju, kada im je to pitanje po prvi puta postavljeno. Wright opisuje broj kao ‘šokantan’.

Također, u siječnju, 57 % od anketiranih prijavilo je da ih trenutna politička klima čini da su pod stresom.

Strah se proteže duž političkih stranaka: 72 % Demokrata i 59 % Republikanaca opisali su budućnost SAD-a kao značajan izvor osobnog stresa.

Rezultati ankete preslikavaju ono što su rekli psiholozi iz Minnesote William Doherty i njegovi kolege tijekom terapija s klijentima.

Oko dvije trećine pacijenata Dohertyja u St. Paul, Minnesota, pod stresom su zbog političke klime, dok je većina ostalih ulovljena u svoje osobne tragedije, rekao je ovaj psiholog.

Klijenti Dohertyja koji su pod stresom zbog politike žale se na probleme sa spavanjem, bolove u želucu i bolove vilice. Primjerice, tvrdi Doherty, jedan Demokrat u svojim 40-im gleda vijesti, slabo spava i zabrinut je o napetim odnosima s članovima obitelji koji podupiru Trumpa.

Wright i drugi psiholozi nadali su se da će ovo proći nakon izbora. No, u stvari, događaji nakon inauguracije Trumpa u siječnju, možda su samo dodatno pogoršali tjeskobu nekih pacijenata, kaže Wright.

Doherty i Wright preporučuju da tjeskobni Amerikanci smanje stres tako da ograniče izloženost vijestima i društvenim medijima. Doherty također ohrabruje svoje pacijente da pronađu način da aktivno sudjeluju u političkom procesu na pozitivan način.

Nedavno je omogućio radionicu između demokrata i republikanaca kako bi pokušali premostiti jaz.

‘Mi uistinu ohrabrujemo ljude da poduzmu aktivni pristup kod upravljanja stresom’, rekla je Wright.

‘Ako znate da vijesti, društveni mediji i twitter hrane vašu tjeskobu, tada uzmite od njih pauzu’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.