Pedijatri upozoravaju protiv korištenja marihuane

Utjecajna grupa liječnika pojačava svoje upozorenje o potencijalnim štetnostima marihuane za tinejdžere zbog sve labavijih zakona i stavova po korištenju marihuane. 

Mnogi roditelji koriste marihuanu i misle da je ona u redu i za njihovu djecu, no ‘radije ne bismo željeli petljati s mozgom u razvoju’, rekao je dr. Seth Ammerman (Vidi: Pronađeni daljnji dokazi u uzročnoj vezi kanabisa i shizofrenije).

Savjet dolazi u novom izvješću American Academy of Pediatrics, objavljenom u ponedjeljak u časopisu Pediatrics.

Grupa akademika protivi se medicinskoj i rekreacijskoj upotrebi marihuane među tinejdžerima. U izvješću stoji da je poruka važna jer je većina država legalizirala medicinsku upotrebu za odrasle te su mnoge dekriminalizirale ili legalizirale rekreacijsko korištenje za odrasle (Vidi: Amerikanci više no ikad koriste marihuanu).

Ovi trendovi doveli su roditelje do toga da sve više ispituju liječnike o korištenju marihuane za djecu, rekao je Ammerman, profesor pedijatrije na Stanford University koji je suautor izvješća.

‘Roditelji će reći, primjerice, koristim marihuanu umjereno i to mi je u redu, stoga je zaista bezopasno i nije problem ako je koristi i moje dijete’, kaže Ammerman.

Liječnici moraju znati kako na ovo odgovoriti, a roditelji i djeca moraju poznavati rizike marihuane, rekao je Ammerman.

Potencijalne štete

Mozak se nastavlja razvijati sve do ranih 20-ih godina, čime se podižu zabrinutosti o potencijalnim kratkoročnim i dugoročnim učincima ove supstance koja mijenja mozak. Neke studije sugeriraju da tinejdžeri koji koriste marihuanu najmanje 10 puta mjesečno razvijaju promjene u područjima mozga koja utječu na pamćenje i sposobnost planiranja (Vidi: Učinak marihuane na mozak tinejđera: THC može uzrokovati promjene slične shizofreniji). Neke promjene mogu biti trajne, stoji u izvješću.

Česta upotreba s kojom se započinje u ranim tinejdžerskim godinama može sniziti IQ bodove, a neke studije su pokazale da će početak korištenja marihuane u mladoj dobi češće dovesti do ovisnosti nego kada se s korištenjem marihuane krene u odrasloj dobi. Neće svi tinejdžeri korisnici marihuane razviti ove probleme i neki su možda osjetljiviji zbog genetskih i drugih faktora (Vidi: Upotreba marihuane: Pušenje u adolescenciji ne dovodi se u vezu s razvojem psihotičnih simptoma kasnije u životu).

Medicinska vs. rekreacijska upotreba marihuane

Čvrsta istraživanja o učincima medicinske marihuane kod djece i tinejdžera nedostaju, iako su neke studije sugerirale da marihuana može imati prednosti na djecu koja su pogođena napadajima koja se teško liječe (Vidi: Može li kanabidiol (CBD) pomoći u prevenciji epileptičnih napada?). Izvješće kaže da su druge potencijalne prednosti, doziranje i učinci uglavnom nepoznati.

Rekreacijska upotreba je nelegalna za one ispod 21 godinu čak i u državama koje dopuštaju odraslu upotrebu marihuane. Roditelji bi trebali izbjegavati korištenje marihuane ispred svoje djece i trebali bi sve proizvode od marihuane maknuti iz dječjeg dohvata, kažu akademici.

Neka mala djeca koja su slučajno progutala kolačiće svojih roditelja koji su sadržavali travu završila su na hitnim odjelima, većinom zbog manjih simptoma, iako su neka razvila probleme s disanjem.

Tko koristi?

Podaci vlade pokazuju da je gotovo 40 % američkih srednjoškolaca probalo marihuanu, oko 20 % su trenutni korisnici i gotovo 10 % je prvi puta probalo marihuanu prije 13 godina.

Korištenje se povećalo posljednjih godina među onima u dobi od 18 godina i starijima, no ne među mladim tinejdžerima. Ipak, djeca u dobi između 12 i 17 godina povećano misle da marihuana nije štetna (Vidi: Ankete: Podrška za legalizacijom marihuane raste među odraslima).

Dr. Sheryl Ryan, profesorica pedijatrice na Yale University i vodeća autorica akademskog izvješća kaže da je marihuana ‘droga izbora’ za mnoge njezine pacijente u New Heavenu, Connecticut. Neki tinejdžeri misle da je dnevno korištenje sigurno, često napominjući da su travu pušili i njihovi roditelji, bake i djedovi i da su ispali sasvim OK. ‘No, valja imati na umu da je današnja marihuana mnogo potentnija i rizičnija’, rekla je Ryan.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.