Fizičarka kreirala prvu aplikaciju odobrenu kao kontraceptiv

Mobilnoj aplikaciji izdano je medicinsko odobrenje da se koristi kao kontraceptiv u Europskoj Uniji u proboju koji bi mogao označavati kraj hormonalnih i nametljivih mjera za kontrolu rađanja.

Natural Cycles je aplikacija za praćenje plodnosti koja korisnicama govori jesu li plodne ili ne mjereći njihovu temperaturu. Aplikacija, koju koristi oko 150.000 žena na svijetu, dobila je odobrenje od Tuv Suda, certifikacijskog tijela, da se plasira kao medicinski uređaj za kontracepciju. Pečat od strane tijela, unutar Europskog gospodarskog prostora odobrava aplikaciju za korištenje u Velikoj Britaniji.

Ovo je prvi puta da je ovakva tehnologija klasificirana kao učinkovita u prevenciji trudnoće. Slično kao prirodnom planiranju ili metodi ‘ritma’, aplikacija govori korisnicama koliko su plodne na određeni dan i informira ih mogu li ili ne mogu imati seks bez rizika od trudnoće.

Aplikacija Natural Cycles radi u sprezi s termometrom i algoritmom za određivanje da li je korisnica plodna bilo koji dan u mjesecu. Kako bi radila točno, žene svakog jutra moraju izmjeriti svoju temperaturu i unijeti je u aplikaciju. Zbog manjih temperaturnih oscilacija nakon ovulacije, koje se povećavaju do 0.45 stupnja Celzijevih, aplikacija može reći dane kada će korisnica biti plodna.
Aplikaciju su dr. Elina Berglund Scherwitzl, fizičarka koja je kao dio tima primila Nobelovu nagradu  za otkrivanje Higgsovog bosona, i njezin suprug dr. Raoul Scherwitzl, koji su koristili svoju matematičku pozadinu kako bi dizajnirali algoritam koji može naučiti temperaturne fluktuacije žena tijekom vremena.

Natural Cycles, aplikacija koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji u 2016. omogućuje korisnicama pregled u crvene i zelene dane koji indiciraju jesu li sigurne da imaju nezaštićeni seks – ako aplikaciju koriste kao kontraceptiv. Za žene s redovnim ciklusom od 26 dana, aplikacija će, u prosjeku, savjetovati apstinenciju od seksa od šestog do 16 dana.

Stručnjaci za plodnost upozoravaju da medicinsko odobrenje ne garantira da će aplikacija spriječiti trudnoću, te pozivaju na daljnja testiranja.

‘Žene koje žele koristiti kontracpeciju na temelju svijesti o plodnosti savjetuju se da dobiju smjernice od kvalificiranog učitelja kako bi naučile kako učinkovito nadzirati različite pokazatelje’, rekla je Diana Mansour, potpredsjednica kliničke kvalitete na Faculty of Sexual and Reproductive Health of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

‘Kako zahtijevaju redovno i dosljedno praćenje pokazatelja plodnosti, sve metode kontracepcije na temelju svjesnosti o plodnosti oslanjaju se na apstinenciju od seksa ili ispravno korištenje kondoma tijekom plodnog razdoblja. Ne slijedi li žena ove instrukcije savršeno, njihov će se rizik od trudnoće uvelike povećati’.

Dr. Richard Anderson, specijalist reproduktivnog zdravlja na University of Edinburgh rekao je: ‘Ovdje će biti pitanje koliko sigurne korisnice mogu biti. Stope trudnoće su sedam na 100 žena na godinu, stoga sigurno ne tako dobro kao najbolja postojeća metoda’.

‘No, mnoge žene će htjeti ne uzimati hormone, kao i to da kontroliraju i budu svjesnije svoga tijela’.

Za usporedbu, jedna na sto žena svake godine zatrudni kada koristi druge popularne metode kontracepcije poput tableta, implantata, IUD i flastera. Prema podacima NHS-a, jedna na sto žena koja koristi prirodno planiranje obitelji zatrudnit će godišnje.

Dr. Adam Balen, šef British Fertility Society, upozorava da uvijek postoji rizik s kontraceptivima koji ne preveniraju jajašce da se otpusti i dođe u kontakt sa spermom.

‘Bilo koji uređaj koji prati menstrualni ciklus je pogrešiv jer žena ne ovulira uvijek predvidljivo svaki mjesec. Pa čak i one s vrlo redovitim ciklusom mogu ponekad imati povremene menstruacije gdje se ovulacija ne događa uvijek kada se očekuje’, rekao je.

‘Za one koje žele preuzeti kontrolu nad svojim životima i ne žele koristiti konvencionalne metode kontracepcije, kao i za one kojima bi bilo katastrofično dogodi li im se trudnoća ovaj uređaj može pomoći da se izbjegne neželjena trudnoća’.

Dr. Berglund, suosnivačica Natural Cycles rekla je: ‘Žene diljem svijeta zainteresirane su u istraživanje učinkovitih ne-hormonskih i ne-invazivnih formi kontracepcije, i sada imaju novu, klinički potvrđenu i regulatorno odobrenu opciju’.

Natural Cycles omogućuje ženama da bolje razumiju svoje tijelo stoga mogu donijeti odluke koje su za njih ispravne i, ništa manje važno – bez nuspojava.

 

Izvor: Telegraph

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.