Smrtonosna heroinska predoziranja u SAD-u učetverostručila su se u 5 godina

Broj smrtnih predoziranja heroinom u SAD-u više su se nego učetverostručila od 2010. do 2015., javlja savezna agencija u petak, kako cijene heroina padaju, a njegov potencijal raste.

U 2015. dogodila su se 12. 989 smrtna predoziranja heroinom, podaci su National Center for Health Statistics, u usporedbi s 3.036 žrtava predoziranja heroinom pet godina ranije.

U 2010. heroin je bio uključen u 8% američkih smrti predoziranjem, stoji u studiji centra iz Atlante. Do 2015. ovaj je udio skočio na 25 %.

Istraživanje Centra temelji se na podacima smrtovnica i nije ispitivalo uzroke. No, studija iz 2015. američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti otkrila je da bi pad u cijeni heroina i njegova povećana čistoća mogli biti uzrok da ga više ljudi koristi (Vidi: Predoziranja heroinom Game of Thrones).

Posljednje statistike dolaze kako se vlasti u više dijelova SAD-a hvataju u koštac s opioidnom i heroinskom krizom (Vidi: Nagli rast predoziranja receptnim opioidima kod djece).

Stručnjaci kažu da postoji veza između heroinske ovisnosti i mnogo višim stopama korištenja receptnih lijekova protiv bolova (Vidi: Više američkih beba rađa se ovisno o opijatima poput heroina).

‘Zbog pada cijene, heroin stoji tek kao desetina receptnog lijeka protiv bolova’, kaže Rich Hamburg, izvršni potpredsjednik ne-profitne grupe Trust for America’s Health.

‘Imate 40 puta veću vjerojatnost da ćete koristiti heroin ako ste krenuli s receptnim lijekovima protiv bolova (Vidi: FDA traži ‘black box’ na receptnim lijekovima protiv bolova). Heroin je dio većeg američkog problema zloupotrebe opojnih droga’, rekao je Hamburg (Vidi: Opioidna epidemija je ono što se događa kada se bol liječi samo tabletama).

Studija od petka otkrila je da je postotak smrtnih slučajeva predoziranja receptnim lijekovima, poput oksikodona i hidrokodona, pao na 24 % u 2015. s 29 % pet godina ranije (Vidi: Novi rekord: 47.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja opioidima).

Tijekom istog perioda, postotak smrti predoziranjem s kokainom kao krivcem narastao je na 13 % u 2015. s 11 % u 2010., prema studiji.

U 2015. četiri države s najvišim stopama smrti predoziranjem bile su Zapadna Virginija, New Hampshire, Kentucky i Ohio, stoji u studiji.

Dok su stope smrti predoziranjem porasle u svim dobnim skupinama, oni u dobi od 55 do 64 godina vide najveći postotni porast, otkriva studija.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.