Unos voća i povrća može smanjiti rizik od bolesti pluća

Istraživanje objavljeno u Thoraxu ovog tjedna pronašlo je vezu između unosa većih količina voća i povrća sa zdravljem pluća. Otkriveno je da ove namirnice smanjuju rizik od razvoja kronične opstruktivne bolesti pluća kod bivših i trenutnih pušača.

Zdravstvene prednosti jedenja različitog voća i povrća dobro su dokumentirani: ovo je pojasnilo već mnoštvo istraživanja.

Primjerice, povećanje konzumacije voća i povrća pomaže smanjiti kardiovaskularni rizik, održavati zdrav krvni tlak te odbijati rak, da se spomenu samo neki.

Nedavno, brojne su studije demonstrirale da konzumacija voća i povrća također može zaštititi zdravlje pluća (Vidi: Sok od cikle produljuje kapacitet pluća pacijentima s KOPB).

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) raspon je bolesti koje karakterizira sužavanje dišnih puteva, uključujući emfizem i bronhitis. Diljem svijeta, KOPB trenutno pogađa više od 64 milijuna ljudi.

Najveći rizik za nastanak KOPB-a je pušenje, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će do 2030. godine KOPB postati vodeći uzrok smrti na globalnoj razini.

KOPB i prehrambeni čimbenici

Neke prethodne studije otkrile su da prehrambeni čimbenici mogu igrati ulogu u KOPB-u. Kako bi se u ovo pitanje zadubili više, grupa istraživača pratila je respiratorno zdravlje više od 44. 000 švedskih muškaraca. U dobi od 45-79 godina na početku ispitivanja, sudionici su se slijedili u prosjeku 13.2 godina, do kraja 2012.

Svaki je sudionik ispunio upitnik o učestalosti namirnica koji je redao podatke koliko su često jeli 96 različitih prehrambenih namirnica u 1997. godini, prvoj godini studije. Drugi faktori također su sakupljeni, uključujući visinu, težinu, razinu obrazovanja, fizičku aktivnost i konzumaciju alkohola.

Sudionici su upitani koliko su cigareta, u prosjeku, popušili u dobi od 15.-21., 21.-30., 31.-40., 41.-50. i 51.-60. godine. Sveukupno, 63 % sudionika je pušilo u nekom trenutku svog života, 24 % su trenutni pušači i 38.5 % nikada nije pušilo.

Pojave KOPB-a registrirane su kroz vremenski period, sveukupno 1.918. Stopa KOPB-a kod onih koji su jeli manje od dvije porcije voća i povrća dnevno bila je 1.166 na 100.000 ljudi kod trenutnih pušača i 506 na 100.000 tisuća kod bivših pušača.

Međutim, za one koji su jeli pet porcija dnevno, ekvivalentne brojke bile su 546 odnosno 255. To znači da su pojedinci koji su jeli pet dnevnih porcija voća i povrća imali 35 % manji rizik od razvoja KOPB-a u usporedbi s onima koji su jeli dvije ili manje porcije. Kada je smanjenje rizika bilo podjeljeno na sadašnje i bivše pušače, postoci su bili 40 % odnosno 34 %.

Autori zaključuju:

Trenutna otkrića potvrđuju snažan utjecaj pušenja cigareta na razvoj KOPB-a i također indiciraju da prehrana bogata voćem i povrćem može imati važnu ulogu u prevenciji KOPB-a. Ipak, nepušenje i prestanak pušenja ostaje glavna javna zdravstvena poruka za prevenciju razvoja KOPB-a.
Koje voće i povrće smanjuje KOPB?

Kao dio analize, istraživači su procjenjivali specifične namirnice koje su najučinkovitije u smanjenju rizika KOPB-a. Otkrili su da zeleno lisnato povrće, paprika, jabuke i kruške imaju najsnažniji utjecaj na smanjenje rizika.

Međutim, bobičasto voće, agrumi, banane, korijeni i križonosno povrće, rajčica, češnjak, luk i grašak, ne vrše značajan utjecaj.

Budući da pušenje povećava oksidativni stres i upalu, oba potencijalno povezana s KOPB-om, antioksidansi iz voća i povrća mogu pomoći u smanjenju njihovog negativnog učinka.

Iako je studija provedena na velikim brojevima, ipak je potrebna njezina replikacija. U uvodniku, objavljenom u istoj publikaciji, dr. Raphaelle Varraso i dr. Seif Shaheen, autori uvodnika, tvrde da se obzirom na opservacijsku narav studije, ne može potvrditi niti jedan čvrsti zaključak, a koji se odnosi na uzrok i učinak.

‘Može se tvrditi da se ništa ne može izgubiti ako se djeluje sada. Tvrdili bismo da bi kliničari trebali uzeti u obzir potencijalne prednosti zdrave prehrane u promicanju zdravlja pluća te zagovarati optimalan unos voća i povrća, naročito kod pušača koji ne mogu prestati pušiti’.

Stoga, iako je više istraživanja potrebno napraviti prije nego se bilo kakvi zaključci mogu podvući, prestanak pušenja i prehrana bogata voćem i povrćem još uvijek su najbolji put u akciji za bolje zdravlje.

 

Izvor: Medical News Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.