Što duljina vaših prstiju govori o vašoj osobnosti

Možda oči jesu ogledalo vaše duše, no ruke mogu reći mnogo o čovjeku također. Bez obzira jesu li žuljevite ili meke poput pamuka.

Prsti naročito mogu pružiti daljnje detalje.
Zajednička studija koju su proveli istraživači s Oxford i Northumbria iz Velike Britanije, otkrili su da razlike u duljini određenih prstiju indiciraju ima li čovjek tendenciju promiskuitetnom ili monogamnom ponašanju, po prirodni. Tajna leži u prstenjaku u usporedbi s kažiprstom.

Nakon što su proučili 585 sjevernih Amerikanaca i britanskih muškaraca i žena, otkrili su da su oni koji su imali dulji prstenjak, kod oba spola, imali tendenciju biti promiskuitetniji. Oni kojima je prstenjak bio dulji monogamniji su po prirodi.

Važno je naglasiti da ova studija sugerira, no ne dokazuje biološku osnovu za sklonosti uzoraka odnosa.

Dulji prstenjak povezan je s više izloženosti testosteronu u maternici, hormonu odgovornom za libido kod oba spola. Muškarci i žene imaju različite razine svakog spolnog hormona. Razine jako variraju među oba spola. Neki muškarci imaju primjerice visok testosteron, kao i neke žene, dok neki muškarci imaju nizak testosteron, itd.

Studija s McGill Universityja, koja je uključivala 155 muškaraca, otkrila je da su oni s kraćim kažiprstom, u usporedbi s prstenjakom, ugodniji i da žene tretiraju ljepše, od muškaraca s dužim kažiprstom i kraćim prstenjakom. Prvi slučaj se zove omjer malih znamenaka.

Ova ugodnost nije bila rezervirana za žene s kojima su romantično angažirani, nego se događala i s ženskim članicama obitelji, kolegicama, prijateljicama. Ovi muškarci, pretpostavljaju istraživači, češće će biti spremniji na kompromis, osobinu potrebnu za zdrav odnos.

Debbie Moskowitz, vodeća je autorica ove studije. Profesorica psihologije na sveučilištu rekla je da muškarci s duljim prstenjakom imaju tendenciju imati čvršću vezu i češće će imati djecu zbog svoje ugodnije prirode.

U ovoj posljednjoj studiji, neuroznanstvenici s The Norwegian University of Science and Technology (NTNU), otkrili su da mogu predvidjeti da li je osoba dobar sportaš ili više tjeskobni tip, samo pregledavajući omjer prstenjaka i kažiprsta. I muškarci i žene s duljim prstenjacima bolji su u prostornim zadacima, istraživači su utvrdili. Kao takvi, bolji su u fizičkim poslovima i spretniji sportaši.

Međutim, postoje nedostaci kod onih s duljim prstenjacima. Primjerice, ovi su ljudi u većem su riziku od ADHD-a, Tourettovog sindroma i autizma. Ova su stanja prevalentnija kod muškaraca.
Isto tako postoje i prednosti za one s duljim kažiprstima. Manja izloženost testosteronu u maternici povezana je s boljom verbalnom memorijom. Također je povezana s višim rizikom od tjeskobe i depresije, stanjima tipično prevalentnijima kod žena.

Doktorski student Carl Pintzka, s NTNU, dovršio je posljednju studiju za svoju dizertaciju. Pintzka je želio povezati izloženost testosteronu u maternici s višom sposobnošću za fizičke poslove.

Prvo je regrutirao 42 ženske sudionice i izmjerio duljinu njihovih prstenjaka i kažiprsta. Potom je polovini grupe dao lijek koji je snizio njihove razine testosterona. Druga je polovina primila placebo. Tada im je dodijelio različite vježbe.

Žene u ovoj studiji bile su zamoljene da manevriraju u virtualnom labirintu, kako bi istraživači vidjeli jesu li zbog testosterona bolje u snalaženju labirintom.

Smanjenjem testosterona Pintzka je mogao procijeniti jesu li ili nisu hormoni utjecali na ženske prostorne sposobnosti. Volonteri su trebali dovršiti virtualni labirint koji je uključivao mentalno rotirajući niz 3D objekata.

Pintzka je rekao: ‘Žene koje su najbolje napravile zadatak mentalne rotacije imale su više razine testosterona kako prenatalno tako i kasnije u svom odraslom životu, dok su žene koje su najlošije riješile test imale najniže razine testosterona, i prenatalno i kasnije u životu.

Potrebna su iduća istraživanja kako bi se otkrilo više o ovom fenomenu i kako se on može primijeniti na zdravlje ljudi. Jedna je stvar sigurna: koliko testosterona nakupimo u maternici i kasnije u životu ima značajan utjecaj na ono što i tko mi jesmo. Pintzka sugerira da bi šira studija dozvolila dublje razumijevanje i snažniju korelaciju. Do tada, kada uzmete ruku onoga ili one koga ili koje volite, pogledajte omjer kažiprsta i prstenjaka. Ovaj vam omjer može pružiti uvid u to tko oni zaista jesu.

 

Izvor: Big Think

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.