Potpuno ste druga osoba s 14 i 77 godina

Pogledajte fotografiju sebe kao tinejdžera i, osim neobičnih modnih odabira, vjerojatno ćete uočiti tragove iste osobe, s istim dosjetkama osobnosti kao i danas. No, jeste li ili niste uistinu ista osoba tijekom cijelog života – i što taj pojam ‘osobnost’ uopće znači – predmet je filozofske i psihološke rasprave koja se upravo odvija.

Najdulja studija o ispitivanju osobnosti svih vremena, objavljena u Psychology and Aging, koju je nedavno istaknuo British Psychological Society, ukazuje da kroz životni vijek, baš kako se mijenja vaš fizički izgled i vaše se stanice stalno premještaju, tako se i vaša osobnost također transformira iznad raspoznavanja.

Studija je započela s podacima iz ispitivanja iz 1950. godine na 1.208 četrnaestogodišnjaka u Škotskoj. Nastavnici su upitani da ispune šest upitnika kako bi ocijenili tinejdžere na šest osobina ličnosti: samopouzdanje, upornost, stabilnost raspoloženja, savjesnost, originalnost i želja za učenjem. Zajedno, rezultati iz ovih upitnika stopili su se u ocjenu jedne osobine, koja je bila opisana kao ‘pouzdanost’. Više od šest desetljeća kasnije, istraživači su pratili 635 sudionika i 174 ih se složilo ponoviti testiranje.

Ovoga puta, u dobi od 77 godina, sudionici su ocijenili sebe na šest osobina ličnosti te nominirali bliskog prijatelja ili rođaka da učini isto. Sve u svemu, nije bilo previše preklapanja iz upitnika uzetih 63 godina ranije.

‘Korelacija nije ukazala ni na kakvu značajnu stabilnost bilo koje od šest karakteristika ili njihovih temeljnih faktora, pouzdanosti, u intervalu od 63 godine’, napisali su istraživači.

‘Pretpostavili smo da ćemo pronaći dokaze stabilnosti ličnosti nad još dužim periodom od 63 godine, no naše korelacije nisu podržale ovu hipotezu’, dodali su.

Otkrića su bila iznenađenje istraživačima jer su prethodne studije o osobnostima, provedene kroz kraći period vremena, pokazale konzistentnost. Studije preko nekoliko desetljeća, koje su se fokusirale na sudionike od djetinjstva do srednje dobi ili od srednje dobi do starije dobi, pokazale su stabilne osobine ličnosti.

No najnovija studija, koja je pokrivala najdulji period vremena ukazala je da se stabilnost ličnosti poremetila tijekom vremena.

‘Što je dulji interval između dvije procjene osobnosti, slabija je veza između njih’, napisali su istraživači.

‘Naši rezultati ukazuju da, kada je interval povećan na 63 godine, teško da postoji uopće bilo kakav odnos između osobina’.

Možda su oni, koji su imali impulzivan karakter kao tinejdžeri, bili zahvalni da su se određene osobine ličnosti poravnale kasnije u životu. No, uznemirujuće je misliti da je vaša kompletna osobnost transformirana.

‘Osobnost se referira na karakteristične obrasce osobe na to kako ta osoba misli, na emocije i ponašanje, zajedno s psihološkim mehanizmima ili ne – iza tih obrazaca’, napisali su autori, navodeći definiciju profesora psihologije Davida Fundera.

Ukoliko se vaši obrasci misli, emocija i ponašanja toliko drastično promijene kroz desetljeća, možete li uistinu biti smatrani istom osobom u starijoj dobi kao osobom kakvom ste bili kao tinejdžer?

Ovo pitanje veže se za šire teorije o prirodi sebstva. Primjerice, postoji sve više neuroznanstvenih istraživanja koja podupiru drevno budističko učenje da je pojam našeg stabilnog ‘ja’ ništa više do iluzije (Maya).

Možda vas ovo neće iznenaditi ako ste imali iskustvo sastanka sa starim prijateljem iz škole i shvatili da je u potpunosti drukčija osoba nego je bio u školskim danima i kakvog ga se sjećate.
Ovo istraživanje sugerira da, kako desetljeća prolaze, vaše mlađe vlastito ja može biti slično  – neprepoznatljivo.

 

Izvor: Quartz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.