Trećina roditelja misli da radi dobar posao pomažući djeci da jedu zdravije

Ako znate da su zdrave prehrambene navike važne za vašu djecu, no ako isto tako osjećate da je to lakše reći nego učiniti, niste sami.

Gotovo svi roditelji slažu se o važnosti zdrave prehrane tijekom djetinjstva, nova je nacionalna anketa. No, kada je riječ o vlastitom domu, tek trećina roditelja djece u dobi između 4 i 18 godina sigurni su da rade dobar posao u oblikovanju prehrambenih navika svoje djece (Vidi: Jaja su najbolji doručak za djecu).

Dok nešto više od polovine roditelja u anketama vjeruje da njihova djeca većinom jede zdravo, tek je svaki šesti ocijenio prehranu svoje djecu kao vrlo nutritivnu, rezultati su ankete University of Michigan C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children Health.

U međuvremenu, oko četvtine roditelja kaže da je prehrana njihove djece donekle zdrava ili nije zdrava uopće.

Na put izlaze uobičajeni izazovi: Cijena, izbirljivi jedači i praktičnost.

‘Većina roditelja razumije da bi svojoj djeci trebali osigurati zdravu hranu, no stvarnost radnih rasporeda, aktivnosti djece i različitih prehrambenih preferencija pripremu jela može učiniti hektičnim i frustrirajućim iskustvom’, rekla je ko-direktorica ankete Sarah Clark.

‘Tenzije između kupnje hrane koju djeca vole i kupnje hrane koja je zdrava može biti stalna borba. Mnogima od nas poznat je osjećaj trošenja vremena i novca na zdrav obrok tek kako bi naša djeca napravila grimasu i ne pojela niti zalogaj’.

Većina anketiranih roditelja slaže se da je važno promovirati zdravu prehranu svojoj djeci. No ipak, svaki peti roditelj ne misli da je važno ograničiti fast food i junk hranu iz prehrane svoje djece. Idućih 16 % roditelja vjeruje da je ograničavanje zašećerenih napitaka djeci nešto što je malo ili uopće nije važno (Vidi: Britanski tinejdžeri popiju kadu zašećerenih pića godišnje).

Generalno, roditelji tinejdžera manje su zabrinuti o nezdravim prehrambenim navikama u usporedbi s roditeljima mlađe djece (Vidi: Alarmantni podaci: Pretili tinejdžeri misle da im je težina u redu).

‘Može biti veoma lako kliznuti u zgodne navike koje se čine manje stresnima i manje skupima. No, ukoliko povremeni junk food ili fast food postane norma, tada će još teže biti promovirati zdrave navike za djecu kako ona rastu’, kaže Clark (Vidi: WHO: U svijetu je 42 milijuna predškolske djece pretilo ili s prekomjernom tjelesnom težinom).

‘Mnoge ‘zgodne’ namirnice bogate su šećerima, mastima i kalorijama, a prekomjerna konzumacija brze prehrane može uzrokovati dječju pretilost i druge zdravstvene probleme’ (Vidi: Mališani i pretilost: Koliko šećera je previše šećera za djecu).

Još jedna prepreka je često prevelika potraga za zdravim namirnicama. Naime, gotovo polovina anketiranih roditelja priznaje da je teško reći koje su to namirnice koje su za njih dobre. Fraze poput ‘posve prirodno’, ‘niski udio masti’, ‘organsko’ i ‘bez šećera’ koriste se nedosljedno na etiketama za hranu pa tako pakiranja mogu biti zbunjujuća za potrošače (Vidi: 5 zbunjujućih pomodnih zdravstvenih riječi i što one znače).

Osim toga, u prosjeku svaki četvrti roditelj kaže da zdrava prehrana nije dostupna u trgovini u kojoj kupuju, izazov koji je i izraženiji među roditeljima s nižim obrazovanjem i razinama prihoda.

‘Većina roditelja želi da njihova djeca jedu što je moguće zdravije, no možda trebaju pomoć kod ostvarenja tog cilja’, kaže Clark.

‘Nekim je roditeljima možda potrebna pomoć kod kupnje, pripreme jela ili drugim kućanskim poslovima kako vrijeme za jelo ne bi bilo toliko hektično’.

Drugima bi, pak, dobrodošle lako razumljive informacije o tome kako identificirati pakiranu hranu koja je zdrava, ideje o tome kako napraviti recepte koji bi se svidjeli djeci te praktične sugestije za izbirljive kako bi im čim više uravnotežili prehranu.

Ovaj je izvješće temeljeno na odgovorima 1.767 roditelja koji su imali barem jedno dijete u dobi od 4 do 18 godina.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.