Oporavi li se duljina penisa nakon uklanjanja prostate?

Nakon uklanjanja prostate zbog raka, muškarci se ponekad požale svojim liječnicima da im se penis smanjio, no nova studija iz Japana predlaže da ne bi trebali gubiti nadu.

Prateći muškarce dvije godine nakon operacije, istraživači su otkrili da su penisi pacijenata bili najkraći nekoliko dana nakon zahvata. Duljine penisa generalno su se vratile u normalu godinu dana nakon zahvata.

Vodeći autor studije rekao je da je istraživanje pokrenuto nakon što se nekoliko pacijenata požalilo da im se penis skratio nakon što su uklonili prostatu, medicinski zahvat poznat kao radikalna prostatektomija (Vidi: Rak prostate po stadijima: Činjenice, rani znakovi i simptomi).

Prošla su izvješća spominjala smanjivanje penisa nakon uklanjanja prostare, no rezultati izvješća bili su različiti, rekao je dr. Yoshifumi Kadono, s Kanazawa University Graduate School of Medicine Science (Vidi: Rak prostate: 12 ranih simptoma koje ne biste trebali ignorirati).

‘Iz tog razloga, kako bismo dobili podatke, krenuli smo s ovom studijom’, rekao je.

Za novu studiju, istraživači su izmjerili duljinu penisa 102 muškarca prije nego što su se podvrgnuli operaciji uklanjanja prostate i opet 10 dana nakon operacije, pa opet jedan, tri, šest, devet, 12, 18 i 24 mjeseci nakon operacije.

Duljina rastegnutog penisa muškaraca bila je najkraća deset dana nakon operacije, kada su mjerenja, u prosjeku, pokazivala oko 0.10 centimetra smanjenje nego prije uklanjanja prostate.

No, nakon godine dana, penisi muškaraca generalno su se vraćali na originalnu duljinu, što je bilo u prosjeku oko 11.72 centimetra, rezultati su objavljeni u BJU International.

Istraživači su željeli znati što je uzrokovalo skraćivanje penisa kao i to da li je neka posebna varijabla, poput veličine žlijezde prostate muškarca, mogla predskazati koji će muškarac podleći ovom učinku.

Temeljem MRI pacijenata, istraživači su primijetili neke unutarnje promjene. Naročito, da se dio mokraćne cijevi neposredno ispod mjehura seli u tijelu nakon operacije, no nakon nekog vremena vraća se nazad.

‘Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnile dugoročne promjene (dužina penisa) s obzirom na utjecaj spolnih hormona, ili promjena u protoku krvi u penisu nakon radikalne prostatektomije’, rekao je Kadono.

Nova otkrića mogu biti korisna za ljude niskog do umjerenog samopoštovanja povezanog s njihovom spoznajom zbog gubitka duljine penisa, dodao je.

Ova otkrića, međutim, ne predstavljaju stvarnost za sve muškarce.

Naime, većina muškaraca doživjet će neki gubitak dužine penisa nakon operacije, a ponekad će taj gubitak biti i trajan, rekao je dr. John Mulhall, direktor muškog seksualnog i reproduktivnog medicinskog programa na Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku.
‘Ako imate dokumentirani gubitak duljine u šest mjeseci, tada ne biste trebali očekivati da će se to poboljšati do 12 mjeseci’, rekao je Mulhall, koji nije bio uključen u novu studiju.

Gubitak duljine penisa može se pripisati dvama razlozima. Primjerice, kontrakcije mišića mogu povlačiti penis u tijelo, no to se tijekom vremena opušta. Također, muškarci mogu nakon operacije doživjeti gubitak erektilnog tkiva.

‘Jednom kada mišići degeneriraju, ono odlazi’, kaže Mulhall.

Dr. Drogo Montague, koji nije bio uključen u novu studiju, no često liječi urološka pitanja kod muškaraca nakon uklanjanja prostate, također kaže da se neki penisi mogu doimati kraćima nakon operacije zbog tkiva ožiljka koje se nakuplja kada muškarci imaju seks s djelomičnom erekcijom.

Pacijente uključene u studiju generalno se može smatrati normalnih težina, napominje Montague, profesor kirurgije na Center for Genitourinary Reconstruction Glickman Urological and Kidney Institute Cleveland Clinic u Ohiou (Vidi: Pretilost: Masnoća može biti gorivo za rast raka prostate).

‘Stoga se ova otkrića ne moraju nužno generalizirati zbog prevalencije pretilosti’, rekao je.

Mulhall je rekao da su lijekovi poput Viagre i Cialisa – poznati kao PDE5 inhibitori – u prethodnim istraživanjima pokazali da čuvaju protiv gubitka duljine penisa nakon uklanjanja prostate.

Osim PDE5 inhibitora, Montague kaže da muškarci mogu nabaviti proteze kao i posegnuti za drugim intervencijama kako bi ojačali svoje penise.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.