Liječnici primarne zaštite: Omogućite svima odlazak u koncesiju

Predstavnici liječnika primarne zdravstvene zaštite upoznali su u srijedu članove saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s problemima svoje struke i zatražili ukidanje zakonske odredbe koja onemogućava da svi zainteresirani liječnici mogu otići u koncesiju.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, najmanje 30 % liječnika mora ostati pri domu zdravlja, pa ocjenjuju nedopustivim da u sustavu postoje dvije vrste doktora.

Marija Divić iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite istaknula je kako zakon diskriminira jednu skupinu liječnika u odnosu na drugu, dok je Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ustvrdila da je 20 godina iskustva pokazalo da su liječnici koncesionari bolje motivirani i svojim pacijentima pružaju bolju zdravstvenu skrb.

Smatra kako kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti treba omogućiti daljnju privatizaciju primarne zdravstvene zaštite jer je pacijentima svejedno idu li kod domskog liječnika ili koncesionara.

Traže nasljeđivanje koncesija

Traže i da se koncesija ne zatvara kada liječnik sa 65 godina ode u mirovinu, već da se ona može naslijediti. Naveli su primjer kada se, nakon vraćanja ordinacije u dom zdravlja, u njoj izmijenilo 11 liječnika.

Veliki problem je i nedostatak liječnika koji će u primarnoj zaštiti biti sve vidljiviji, s obzirom na prosječnu dob liječnika od 50 godina i dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u specijalizacije u primarnoj zaštiti.

U iduće tri do četiri godine iz obiteljske medicine otići će oko 400 liječnika, koje neće imati tko zamijeniti budući da će od 2020. godine u obiteljskoj medicini moći raditi samo liječnici specijalisti.

Primjer je Splitsko-dalmatinska županija gdje djeluju 34 pedijatra, ali će u iduće četiri godine zbog odlaska u mirovinu ostati bez njih 10. Njih neće biti moguće zamijeniti budući da specijalizacija iz pedijatrije traje pet godina, a raspisanih specijalizacija nema, upozorila je Denisa Mladinić iz Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Koncesionar s otoka Pašmana Josip Šarić upozorio je na probleme timova obiteljske medicine u ordinacijama na ruralnim područjima, koje zbog manjka stanovništva ne mogu ispuniti standard o potrebnom broju osiguranika za puni iznos glavarine, zbog čega teško opstaju.

S druge strane, liječnici koncesionari protive se promjenama uvjeta ugovaranja koje predlaže HZZO.

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite upozorila je u srijedu da će promjene u uvjetima ugovaranja djelatnosti, koje predlaže HZZO, dovesti do smanjenja prihoda ordinacija liječnika koncesionara i do 30 %, unatoč tome što primarna zaštita ostvaruje dobre rezultate i ne stvara gubitke u sustavu.

‘Opet se liječnike primarne zaštite stavlja u poziciju ‘uzmi ili ostavi’, iako se svi zaklinju u partnerske odnose HZZO-a i liječnika primaraca’, kaže predsjednica udruge Josipa Rodić i podsjeća da imaju potpisane ugovore do ožujka 2018. godine.

HZZO predlaže ukidanje ili ograničavanje pojedinih dijagnostičko-terapijskih postupaka, čime bi se dodatno smanjili prihodi koncesionara, s obzirom da HZZO i dosad nije plaćao sve obavljene iskazane postupke, tvrdi Rodić.

Ističe kako se predloženim uvjetima ponovno povećava administriranje u ordinacijama, a s druge strane liječnici su obvezni od 1. siječnja povećati plaće svojih medicinskih sestara za dva posto iz svojih sredstava.

‘Podsjećamo da su slični pokušaji bili još 2009. u vrijeme ministra Darka Milinovića, kada je krenuo bunt obiteljskih liječnika. Ne uspijemo li u pregovorima s HZZO-om, bit ćemo prisiljeni provoditi preglede osiguranika lege artis, tj. za svaki prvi pregled rezervirati 20 minuta. To će izazvati liste čekanja i narudžbi i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti’, rekla je Rodić.

Primarci godinama od stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora očekuju obećavane smjernice za pojedine bolesti, no njih do danas nema, pa Rodić smatra kako nepostojanje standarda i normativa, kao i definiranog opsega prava osiguranika vodi u kaos u zdravstvenom sustavu.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.