Emocije su kognitivne, ne urođene, tvrde znanstvenici

Emocije nisu urođeno programirane u naše mozgove, nego su, u stvari, kognitivna stanja koja rezultiraju od sakupljanja informacija, zaključuju profesori Joseph LeDoux i Richard Brown s New York University i City University of New York, u posljednjem izdanju časopisa Journal of the National Academy of Sciences.

‘Tvrdimo da svjesna iskustva, bez obzira na njihov sadržaj, izviru iz jednog sustava u mozgu’, objašnjava LeDoux, profesor kognitivnih znanosti.

‘Specifično, razlike između emocionalnih i ne emocionalnih stanja su vrste inputa obrađene od strane opće kortikalne mreže spoznaje, mreže ključne za svjesno iskustvo’.

Kao rezultat toga, LeDoux i Brown dalje promatraju da ‘mehanizmi u mozgu, koji dovode do svjesnih emocionalnih osjećaja, nisu bitno različiti od onih koji dovode do perceptivnih svjesnih iskustava’.

Njihov rad ‘A Higher Order Theory of Emotional Consciousness’, rješava značajan jaz u teroiji neuroznanosti. Dok su emocije ili osjećaji većinom značajni događaji u našim životima, postoji relativno malo integracije teorija o emocijama i teorijama o svjesnosti koje nastaju u kognitivnoj znanosti.

Postojeći rad tvrdi da su emocije urođeno postavljene u subkortikalnim krugovima mozga. Kao rezultat toga, emocije se često tretiraju kao drukčije od kognitivnih stanja svijesti poput onih povezanih s percepcijom vanjskog podražaja. Drugim riječima, emocije nisu odgovor na ono što naš mozak poduzima iz naših zapažanja, nego su, umjesto toga, unutarnji dio našeg bića.

Međutim, nakon što se uzela u obzir postojeća literatura o kogniciji i emocijama, LeDoux i Brown uočili su sasvim drukčiju arhitekturu za emocije – onu usmjereniju na obradu nego na kompoziciju.
Zaključili su da su emocije ‘viša stanja’ ugrađena u kortikalne krugove. Dakle, za razliku od sadašnjih teorija, oni emocionalna stanja vide sličnima drugim stanjima svijesti.

LeDoux, utemeljitelj Emotional Brain Institute koji ima obavezu i prema NYU Department of Psychology, na emocijama i pamćenju u mozgu radi više od 20 godina. Također je i profesor i na Odsjeku za psihijatriju te dječju i adolescentsku psihijatriju na NYU Langone Medical Center. Brown je profesor filozofije na City University of New York’s LaGuardia College.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.