Ako ne zakoračite izvan svoje zone ugode, nećete naučiti ništa

Trebate govoriti u javnosti, no vaša koljena klecaju i prije nego dotaknete pozornicu. Želite proširiti svoju društvenu mrežu, no radije grizete nokte nego činite male razgovore sa strancima.

Govorenje na sastancima unaprijedit će vašu reputaciju na poslu, no bojite se da ćete reći nešto krivo? Situacije poput ovih – koje su profesionalno važne, no osobno užasavajuće – su nažalost sveprisutne. Lak odgovor na ove situacije je – izbjegavanje. Tko se želi osjećati tjeskobno kada za to nema razloga?

No, problem je naravno taj da ovi zadaci nisu samo neugodni, nego i neophodni. Kako rastemo i učimo u našim poslovima i karijerama, konstantno nas prate situacije u kojima moramo prilagoditi svoje ponašanje. Jednostavno je riječ o stvarnosti svijeta u kojoj danas radimo. I bez vještina i hrabrosti da poduzmemo određeni korak, možemo propustiti važne prilike za napretkom. Kako, kao profesionalci, možemo prestati graditi naše živote izbjegavajući ove nelagodne, no profesionalno djelotvorne zadatke?

Prvo, budite iskreni sa sobom. Kada izbjegnete priliku govoriti na velikoj konferenciji, da li je to uistinu bilo zato što niste imali vremena ili ste se prestrašili izići na pozornicu i predstaviti ono što imate? I, kada se niste suočili s kolegom koji vas je išao potkopati.. da li je to bilo zaista zato što ste osjećali da će kolega u konačnici prestati ili je bilo zato što se užasavate konflikta?

Uzmite popis izgovora, koje imate tendenciju napraviti, kada izbjegavate neugodne situacije izvan vaše zone ugode i zapitajte se jesu li oni doista legitimni. Ukoliko vam netko ponudi iste takve izgovore za svoje ponašanje, hoćete li i njih vidjeti kao izgovore ili legitimne razloge za odbijanje?

Odgovor nije uvijek jasan, no nikada nećete moći prevladati nedjelovanje bez da, prije svega, budete iskreni prema svojim motivima.

Potom, neka ponašanje bude samo vaše. Vrlo malo ljudi bori se u svakoj verziji strašne radne situacije. Možda vam je općenito teško voditi male razgovore, no otkrivate da vam je lakše ako je tema ona o kojoj mnogo znate. Ili, možda vam je teško biti na društvenim mrežama, osim ako se ne radi o malim okruženjima.

Prepoznajte ove prilike i napravite prednosti – no ne uzimajte ovu promjenjljivost do slučajnosti. Mnogo godina, radio sam s ljudima koji su se borili da iziđu iz svoje sigurne zone, kako na poslu tako i u svakodnevnom životu, i ono što sam otkrio je da često imamo mnogo više slobode nego što vjerujemo kako bi nam ti zadaci bili manje odvratni.

Često možemo pronaći načine da podesimo stvari da ih učinimo dovoljno ukusnima za izvođenje, tako da gradimo situaciju na način koji umanjuje našu nelagodu.
Primjerice, ukoliko ste poput mene i morate napraviti nelagodan razgovor s velikim grupama tijekom velikog, glasnog okruženja, pronađite tihi kutak u tom okruženju kako biste razgovarali ili izađite na hodnik ili izvan zgrade. Ukoliko ne podnosite javni govor i velike događaje s mnogo ljudi, no osjećate da vam je ugodnije u manjim grupama, potražite mogućnost da govorite s manjim grupama ili postavite intimne sastanke na kavi s onima s kojima želite razgovarati.

Konačno, riskirajte.

Kako biste izišli iz svoje zone ugode, vi to morate napraviti pa čak i ako je neugodno. Postavite mehanizam koji će vas prisiliti da se pokrenete i možda otkrijete da vaš početni strah nije toliko loš kao što ste mislili.

Počnite s malim koracima. Umjesto da krenete s predavanjem na velikom sastanku industrijalaca, upišite se na satove govorništva. Umjesto da govorite u sobi nekog odbora, ispred starijih kolega, započnite govoriti na manjim sastancima pred vršnjacima da vidite kako se osjećate. Dok to radite, vidite možete li regrutirati prijatelja ili kolegu da vam ponudi savjet i ohrabrenje kako biste unaprijedili izazovnu situaciju.

Možda zapnete, no to je u redu. U stvari, to je jedini način da naučite, naročito ukoliko cijenite krive korake kao one koji su neizbježni i u stvari neophodni – kao dio procesa učenja. Na kraju, iako se možemo osjećati nemoćnima u situacijama izvan naše zone ugode, imamo više snage nego što mislimo. Stoga, pokušajte. Budite iskreni sa sobom, neka ponašanje bude vaše i riskirajte.

 

Izvor: Harvard Business Review

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.