Editiranje ljudskih embrija, jajašca i spermija realistična je mogućnost

Snažan alat za editiranje gena mogao bi se jednog dana koristiti na ljudskim embrijima, jajašcima i spermijima kako bi se uklonili geni koji uzrokuju nasljedne bolesti, izvješće je američkih znanstvenika i etičara, objavljeno u utorak.

Izvješće National Academy of Sciences (NAS) i National Academy of Medicine navodi da znanstveni napreci gensko editiranje u ljudskim reproduktivnim stanicama čine ‘realističnom mogućnošću koje zaslužuje ozbiljno razmatranje’ (Vidi: Znanstvenici traže dozvolu za genetsko modificiranje ljudskog embrija).

Izvješće signalizira mekšanje pristupa nad korištenjem tehnologije poznate kao CRISPR-Cas9 koja je otvorila nove granice u genetskoj medicini zbog svoje mogućnosti da gene modificira brzo i učinkovito.

U prosincu 2015. znanstvenici i etičari na međunarodnom sastanku održanom na NAS-u u Washingtonu rekli su da bi bilo ‘neodgovorno’ koristiti tehnologiju genskog editiranja na ljudskim embrijima u terapeutske svrhe, poput ispravljanja genetskih bolesti, sve dok se ne riješe sigurnosna pitanja učinkovitosti (Vidi: Organizatori genskog summita: Za sada je ‘neodgovorno’ editirati ljudske gene).

Iako tehnologija još uvijek nije spremna, posljednje izvješće NAS-a tvrdi da bi klinička ispitivanja za editiranje genoma zametnih linija mogla biti dopuštena, ‘no samo za ozbiljna stanja i pod strogim nadzorom’ (Vidi: Znanstvenica dobila dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embrija).

Ovakvo editiranje nije dozvoljeno u SAD-u, a i neke druge zemlje su potpisale konvenciju kojom zabranjuju ovu praksu zbog zabrinutosti da bi se mogla koristiti za kreiranje tzv. dizajnerskih beba.

CRISPR-Cas9 radi po principu molekularnih škara koje selektivno mogu odrezati neželjene dijelove genoma i zamijeniti ih novim oprugama DNA (Vidi: Stanice editirane tehnikom CRISPR prvi puta ubrizgane u čovjeka).

Editiranje genoma već se planira za korištenje u kliničkim ispitivanjima ljudi u svrhu ispravljanja bolesti uzrokovanim jednom mutacijom gena, poput bolesti srpastih stanica. No, ove terapije utječu samo pacijente.

Svejedno, postoji zabrinutost zbog upotrebe tehnologije u ljudskim reproduktivnim stanicama ili ranom embriju jer bi se promjene prosljeđivale na potomke.

Istraživanje pomoću snažne tehnike je probijanje (unaprijed) iako se istraživači s University of California i Broad Institute bore oko kontrole patenta nad CRISPR -om (Vidi: Agencija za patente odlučuje tko polaže pravo na patent za tehniku CRISPR i Stanford srpaste stanice ispravlja tehnikom editiranja gena CRISPR).

‘Iako se genetskom editiranju ljudskih reproduktivnih stanica u svrhu ispravljanja nasljednih bolesti mora pristupiti s oprezom, oprez ne znači zabranu’, rekla je Komisija u izjavi.

Sarah Norcross s Progress Educational Trusta koja se zalaže za ljude pogođene genetskim stanjima, preporuke je nazvala ‘razumnima i razboritima’.

No, Marcy Darnovsky s Center for Genetics and Society rekla je da su preporuke ‘uznemirujuće i razočaravajuće’ tvrdeći da ‘predstavljaju zeleno svjetlo za nastavak napora da se modificiraju ljudske zametne linije’, promjene koje se mogu prenijeti na buduće generacije (Vidi: Raste otpor prema genetskom editiranju ljudskog embrija).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.