Izvršni direktor Marathona zasut kritikama zbog vrtoglave cijene lijeka

Izvršni direktor posljednje farmaceutske industrije u nizu koja se suočava s velikim kritikama zbog golemih cijena lijekova ima povijest strmih šetnji s cijenama i drugih svojih lijekova kao i s postavljanjem cijena u prošlim kompanijama.

Izvršni direktor Marathon Pharmaceuticals LLC-a Jeffrey Aronin pod paljbom je kritika jer je postavio cijenu od 89.000 američkih dolara na lijek ove kompanije za rijetku, smrtonosnu bolest mišića. I ovo mu nije prvi put. Naime, prije dvije godine u pismu washingtonskih zakonodavaca zatražen je da pruži informacije o porastu cijena dva lijeka za srce. Godinama ranije, kao lider druge kompanije, Aronin je postavio visoku cijenu za lijek koji se koristio za liječenje beba s kongenitalnom manom.

Marathon je povećao cijene dva starija lijeka za srce, bez patenata, Isuprelu i Nitropressu, za gotovo 400 % u više od dvije godine, navodi se u pismu iz listopada 2014. izvršnom direktoru, kojeg su poslali kongresnici Bernie Sanders i Elijah Cummings (Vidi: Kongresnici: Lilly, Novo i Sanofi sklopili dogovor o podizanju cijene inzulina).

Marathon je, potom, prodao dva lijeka u 2015. kompaniji Valeant Pharmaceuticals International Inc.-u, koji je dodatno podigao cijene, što je u konačnici pomoglo da se krene s raspravom o cijenama lijekova na nacionalnoj razini (Vidi: Senatori propituju cijenu Naloksona od $ 4.500 koji preokreće predoziranje).

‘Ovaj dramatičan porast u cijenama generičkih lijekova rezultirao je smanjenjem pristupa tih lijekova pacijentima’, rekao je Sanders, neovisni senator iz Vermonta, i Cummings, demokrat iz Marylanda, u pismu 2014. Aroninu (Vidi: Europa se suočava sa visokim cijenama nekih starih lijekova protiv raka). Zakonodavci su zahtijevali dokumente i informacije koji se odnose na brojke o prodaji, troškove i razloge za povećanje cijena lijekova od strane ove kompanije.

Aronin je odbio intervju preko glasnogovornika kompanije.

Najveći problem

Visoke cijene receptnih lijekova postale su najveće pitanje, s liderom, izvršnim direktorom Allergan Plc-a Brentom Saundersom koji poziva druge kompanije da slijede obećanje njegove tvrke da se ograniči porast cijena lijekova, dok su lobistička grupa Pharmaceutical Research i Manufacturers of America započele nove napore u odnosima s javnošću kako bi ojačali sliku ove industrije.

Predsjednik Donald Trump optužio je nedavno farmaceutske kompanije da se ‘izvlače s ubojstvom’ zbog cijena lijekova te predložio da bi se proizvođače trebalo prisiliti da licitiraju o cijenama lijekova s državnim programima (Vidi: Vodeći farmaceutski CEO-i samouvjereno o Trumpovoj administraciji).

Dok novi lijekovi za liječenje raka i rijetkih bolesti mogu koštati na stotine tisuća američkih dolara godišnje, pažnja se također fokusirala na povećanje lijekova za starije, generičke lijekove koji su izgubili patentnu zaštitu i generalno su jeftiniji.

Trgovačka grupa The Generic Pharmaceutical Association rekla je u utorak da je Grupu preimenovala u Accessible Medicines i da pokreće kampanju koja se fokusira na priče pacijenata čije se zdravlje poboljšalo s generičkim lijekovima.

Aronin je ranije bio izvršni direktor Ovation Pharmaceuticals Inc., koja je bila tužena od strane Federal Trade Commission (FTC) nakon što je podigla cijenu starijeg lijeka koji se koristio za liječenje smrtonosne srčane mane kod beba za gotovo 1.300 %, s početnih 36 dolara po bočici, na gotovo 500 američkih dolara po bočici.

Kompanija je podigla cijenu nakon što je kupila prava na sličan lijek, zbog kojeg se opet teretirala za ‘isto tako napuhanu cijenu’, rekao je FTC 2008 (Vidi: Akademska zajednica poziva na obaranje vrtoglavih cijena onkoloških lijekova).

Danski farmaceutski proizvođač H. Lundbeck A/S kupio je potom Ovation 2009. U 2011. FTC je izgubio svoj slučaj kada se američki Žalbeni sud složio s odlukom Saveznog okružnog suda da su dva lijeka u odvojenim tržištima proizvoda.

U ponedjeljak, Sanders i Cummings zatražili su Marathon za informacije o cijenama za njegov lijek Emflaza od vrtoglavih 89.000 dolara. Lijek je tretman za mišićnu distrofiju Duchenne, naslijedno stanje koji ponajviše zahvaća dječake, oslabljuje njihove mišiće te im pustoši sposobnost da hodaju, stoje i dišu (Vidi: FDA odobrio lijek za liječenje mišićne distrofije Duchenne).

Pacijenti su do sada bili u mogućnosti zatražiti generičku verziju, deflazacort, za oko 1.000 američkih dolara od prekomorskih farmaceutskih kompanija, rekli su kongresnici u pismu.

Marathon je rekao da sada planira odgoditi uvođenje lijeka, koji je na američko tržite izbačen proteklog tjedna.

 

Izvor: Bloomberg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.