Vitamin E: Trenutna znanost i budući smjerovi

U gotovo 100 godina od njegovog otkrića, vitamin E je prepoznat kao antioksidans. Međutim, nedavna otkrića sugeriraju da ovaj sastojak i njegovi metaboliti imaju ulogu koja prelazi metabolizam, gensku regulaciju, imunomodulaciju i neurozaštitu.

Free Radical Biology and Medicine objavili su pregled aspekata koji tek nastaju kao i buduće smjerove istraživanja o vitaminu E u svom izdanju za studeni 2016. Ova informacija, vjeruju autori, može pomoći navoditi nutritivne preporuke i ispitivanja o očuvanju kroničnih bolesti povezanih s dobi.

Istraživači su sakupili i rezimirali nekoliko kliničkih ispitivanja i meta analiza koja se odnose na metabolizam vitamina E, funkciju i potencijalnu zaštitu protiv bolesti (Vidi: Karfiol: vaš kuhinjski kameleon).

Dokazi sugeriraju da vitamin E ima citozaštitna svojstva, koja mogu igrati ulogu u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kod ne-alkoholne masne jetre i ne-alkoholnog steatohepatitisa.

Vitamin E vrši neurozaštitne učinke u nekoliko stadija života. Studije sugeriraju da može reducirati rizik od blagog kognitivnog oštećenja i Alzheimerove bolesti. Fetalni i neonatalni razvoj djelomično ovisi o vitaminu E, a optimalni unos tijekom trudnoće i dojenja treba se tek definirati (Vidi: Top 7 vitamina i minerala za srce).
Suplementacija iznad potrebnog dnevnog unosa može imati korisne prednosti kod kronične bolesti bubrega, kolestatske bolesti jetre i cistične fibroze. Dodatne studije također sugeriraju da prevenira aterosklerozu i slabi alergijsku upalu.

Isto tako, suplementacija vitaminom E, može doprinijeti povećanom riziku od raka u ukupnoj smrtnosti.

Autori preporučuju da kliničari razmotre dva potencijalna raspona doziranja: 1. koji korelira s uobičajenim biološkim učincima i 2. veći raspon odgovoran za dodane predložene preventivne učinke.

Istraživači su zaključili da je više studija potrebno napraviti kako bi se procijenila sigurnost, negativni ishodi i temeljni molekularni mehanizmi vitamina E i njegovih srodnih spojeva.

Znanstvenici trebaju razjasniti biološke mehanizme ovih sastojaka kako bi ove tvrdnje istraživali dalje.

 

Izvor: Pharmacy Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.