Malo transrodnih tinejdžera odabire očuvanje plodnosti

Tek frakcija transrodnih adolescenata savjetuje se o rizicima neplodnosti povezanim s njihovim liječenjem kod promjene spola o tome hoće li se odlučiti da u banci očuvaju svoju spermu ili jajašca, pokazuje novo istraživanje.

‘Više je istraživanja potrebno učiniti kako bi se razumjeli ciljevi roditeljstva i prepreke za korištenjem očuvanja plodnosti karakterističnih za ovu transrodnu populaciju’, rekla je vodeća autorica studije. dr. Leena Nahata, sa Nationwide Children’s Hospital and The Ohio State University College of Medicine u Columbusu (Vidi: Američko udruženje pedijatara: promjena spola je ‘zlostavljanje djece’).

Do danas, većina istraživanja o očuvanju plodnosti fokusirala su se na mlade pacijente koji prolaze liječenje raka’, rekla je Nahata. Međutim, ona i njezini kolege ističu u Journal of Adolescent Medicine, da postoje mnoge druge medicinske situacije gdje bi se trebala odobriti rasprava o očuvanju plodnosti, uključujući za tranrodne osobe koje prolaze hormonsku terapiju za rodnu afirmaciju (Vidi: Rođeni gej ili transrodni: Oskudni znanstveni dokazi da su takvi rođeni).

Trenutne smjernice i izjave etičkih povjerenstava preporučuju da bi transrodni pacijenti trebali dobiti savjetovanje o (ne)plodnosti i da bi im se trebalo ponuditi očuvanje plodnosti prije nego krenu s hormonskom terapijom. Također navode da su transrodne osobe možda u istoj želju za biološkom djecom kao i ostatak populacije, upozorava Nahata (Vidi: Psiholog: ‘Djeca koja vjeruju da su transrodna mogla bi imati autizam’).

Istraživači su proučavali 73 adolescenata liječenih u svojim centrima (50 transrodnih muškaraca i 23 transrodne žene). Svi osim jednog primili su savjetovanje o očuvanju plodnosti, no tek dva pacijenta – obje transrodne žene – odlučile su se za očuvanje plodnosti.

Oko tri četvrtine sudionika iz studije imali su dokumentirani razlog zbog čega su odbili očuvanje plodnosti, a 45 % je reklo da je razmišljalo ili planiralo usvajanje, 22 % je reklo da nikada ne žele djecu, i 8 % je reklo da misli da bi očuvanje plodnosti bilo preskupo.

Za usporedbu, autori napominju, oko 25 % pubertetskih mladića s dijagnozom raka svoju će spermu očuvati, dok će pubertetske djevojčice možda manje vjerojatno odabrati očuvanje plodnosti.

‘Naša otkrića sugeriraju da ciljevi roditeljstva među transrodnim individualcima možda nisu ista kao što su u ostatku populacije’, kaže Nahata.

‘Nelagoda ili nezadovoljstvo svojim tijelom, hitnost za početkom liječenja, razvojni faktori i briga za mentalno zdravlje također su faktori radi kojih će ovi pacijenti manje koristiti očuvanje plodnosti’, rekla je Nathan i njezini kolege.

Mnogi adolescenti u ovoj studiji rekli su da ‘nikada ne žele imati djecu’ ili ‘želim usvojiti dijete’, i mi ne znamo da li se ovaj stav zadržava i u odrasloj dobi za ovu djecu’, rekla je Nahata.

‘Namjera nam je nastaviti budući rad na ovim područjima kako bismo ispitali ako i kako se ciljevi roditeljstva mogu mijenjati kroz vrijeme, i koje su to uočene prednosti ili prepreke prema očuvanju plodnosti u ovoj populaciji u različitim dobima i razvojnim stadijima’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.