Jedenje tijekom trudova može biti sigurno, čak korisno, za žene

Žene će biti u mogućnosti jesti više – od samo ledenih ploškica i gutljaja vode – tijekom trudova bez rizika od komplikacija, novi je pregled prethodnih istraživanja.

U stvari, žene kojima je dopušteno jesti prije poroda imaju mrvicu kraće trudove od onih koje su ograničene na kockice leda ili gutljaje vode – iako studija ne može dokazati da jedenje uzrokuje da se porod dogodi ranije.

‘Zaista ne znamo koliko žene mogu jesti ili piti tijekom trudova’, rekao je viši autor studije dr. Vincenzo Berghella, s Thomas Jefferson University u Philadelphiji.

Bez obzira mogu li žene dobiti nešto više od same vode ili ledenih kockica, kako se trudovi primiču porodu, riječ je o raspravi čestoj među zdravstvenim djelatnicima.

Zabrinutosti se vraćaju unazad nekoliko desetljeća, na studiju iz 1949. u kojoj su žene koje su rodile u općoj anesteziji bile u riziku da udahnu sadržaj svog želuca i da se uguše u njemu, napisali su Berghella i kolege u Obstetrics and Gynecology.

Upotreba opće anestezije tijekom poroda daleko je rjeđa danas, no smjernice još uvijek preporučuju da se ne jede kruta hrana tijekom trudova, dodaje.

Za novu studiju, istraživači su sastavili podatke randomiziranih kontroliranih studija koje uspoređuju ishode trudova žena kojima je bilo dozvoljeno jesti samo ledene kockice ili vodu, i onima kojima je bilo dopušteno jesti ili piti nešto više.

Primjerice, jedna je studija dozvolila ženama da piju med i sirup datulja. Druga je studija dozvolila sve tipove hrane i pića. Nekoliko drugih studija dozvolilo je ženama da piju tekućinu s ugljikohidratima.

Sveukupno, istraživači su analizirali 10 ispitivanja koja su uključivala 3.982 žene u trudovima. Sve su rađale jedno dijete – ne blizance niti trojčeke – i nisu bile u riziku od carskog reza.

Žene s manje restriktivnom prehranom nisu bile u povećanom riziku za druge komplikacije, uključujući povraćanje ili gušenje, tijekom korištenja opće anestezije.

I ženama kojima je bilo dozvoljeno jesti i piti više od tradicionalnih ledenih kockica i gutljaja vode imale su trudove koji su bili kraći, u prosjeku 16 minuta, u usporedbi sa ženama na restriktivnijem režimu prehrane.

‘Ako smo dobro hidratizirani i imamo odgovarajuće ugljikohidrata u tijelu, naši mišići rade bolje’, rekao je Berghella. Ženska je maternica ponajviše sastavljena od mišića’.

Otkriće je pokrijepljeno drugom njegovom studijom koja je otkrila da žene, koje primaju više tekućine od normalnih, rađaju brže od drugih žena.

Berghella kaže da je još uvijek česta praksa za žene s nekompliciranim porodima da im se nameću ograničenja na vodu i kockica leda tijekom trudova.

‘Dokaz iz dobro provedenih studija je taj da te žene mogu dobiti više od toga’, rekao je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.