Ljekarnica priznala krivnju za sudjelovanje u preprodaji oksikodona

Ljekarnica iz američkog grada Dallasa proglašena je krivom prošloga tjedna zbog umješanosti u prevarantsku shemu koja se djelomično odvijala izvan njezine ljekarne. Ndufola Kigham, vlasnica GenPharm Pharmacy u Desotu, Teksas, nezakonito je distribuirala kontrolirane tvari kao dio ortačke sheme distribucije lijekova.

Prema objavi DEA-e, nekoliko ljudi udružilo se u distribuciju 30 mg tableta oksikodona, u shemi koja se obavljala od početka siječnja 2013. do kolovoza 2014.
Umjesto da obavijesti vlasti o prevarantskoj shemi, Kigham je pokušala prikriti nezakonite radnje ispunjavanjem recepata napisanim za više različitih pojedinaca, a dijeleći ih jednom čovjeku čije ime nije bilo navedeno na receptu. U navedenom razdoblju ljekarnica je, kroz ovu shemu, distribuirala više od 70.000 pilula oksikodona od 30 mg.

U veljači 2015. 23 ljudi, uključujući farmaceuta Kumi Frimponga i liječnika Richarda Andrewsa, optuženi su za prekršaje koji se odnose na njihovu umješanost u prevaru.

Prema optužnici, sudionici sheme nezakonito su dobavili recepte za kontrolirane supstance, poput oksikodona i hidrokodona, te su ih potom preprodavali radi ostvarenja profita.

Optuženici su regrutirali određeni broj ljudi, od čega većinom beskućnike, koji su se na medicinskim klinikama predstavljali kao pacijenti te dobivali recepte za lijekove protiv bolova.

Kigham se izjasnila krivom po dvije točke optužnice za kazneno djelo i prijeti joj maksimalna kazna od tri godine u saveznom zatvoru. Također je pristala platiti jamčevinu u iznosu od 9.500 dolara.

Dr. Andrews je priznao krivnju u siječnju 2016. po jednoj točci sheme za distribuciju kontroliranih tvari te jednu točku za udruženje za pranje novca. Prijeti mu kazna od najmanje 48 mjeseci no ne više od 96 mjeseci saveznog zatvora.

Frimpong je priznao krivnju u rujnu 2016. po jednoj točki udruživanja za ilegalnu distribuciju oksikodona, te je pristao platiti 41.112 američkih dolara SAD-u. Prijeti mu maksimalna kazna zatvora od 20 godina.

Za sudjelovanje u udruživanje s ciljem distribucije kontroliranih supstanci ukupno je optuženo 31 ljudi, dok ih je 11 osuđeno.

 

Izvor: Pharmacy Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.