Senatori propituju cijenu Naloksona od $ 4.500 koji preokreće predoziranje

Američka demokratska senatorica Claire McCaskill u četvrtak je postavila pitanje kompaniji Kaleo Pharmaceuticals kako pravda porast cijene lijeka za više od 550 % za hitno liječenje predoziranja opioidima, te time postala druga senatorica koja dovodi u pitanje cijenu lijeka Evzia od 4.500 američkih dolara.

Evzio sadrži lijek nalokson koji preokreće predoziranje i može se koristiti u hitnim slučajevima kod ljudi bez medicinske obuke. Privatni Kaleo podigao je cijenu dvostrukog pakiranja na 4.500 američkih dolara, s 690 američkih dolara kolika je cijena bila u 2014., izvješće je Kaiser Health Newsa (Vidi: Podizanje cijene Naloksona – rizik naporima da se zaustave smrti predoziranjem).

Zabrinutost zbog cijene Evzia dolazi u vrijeme kada se farmaceutske kompanije suočavaju s intenzivnim nadzorom zbog ‘podvaljivanja cijena’ i zakonodavci se bore s epidemijom zloupotrebe receptnih opioida (Vidi: Okruzi New Yorka: ‘Farmaceutske kompanije korijen su opioidne epidemije).

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, CDC, procjenjuju da najmanje 91 Amerikanaca dnevno umire zbog predoziranja opioidima, za što stručnjaci djelomično krive neograničeno izdavanje receptnih analgetika (Vidi: Cardinal se nagodio sa SAD-om oko isporuke opioidnih lijekova ljekarnama).

‘U vrijeme kada Kongres radi na tome da proširi pristup proizvodnji naloksona te da pomogne državnim i lokalnim zajednicama da opreme prvu pomoć s ovim lijekom koji spašava živote, ovo zapanjujuće poskupljenje je veoma zabrinjavajuće’, rekla je McCaskill u pismu izvršnom direktoru Kalea Spenceru Williamsonu.

Pismo koje je potpisalo 30 američkih senatora, traži od Kalea informacije o strukturi cijene Evzia kao i to zbog čega je kompanija odabrala prilagoditi cijenu.

‘Dobili smo pismo od senatora i u komunikaciji smo s njima kako bi osigurali da se sva pitanja riješe’, rekao je Williamson u komentaru.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar poslala je Kaleu pismo ranije ovog mjeseca, izražavajući sličnu zabrinutost.

Williamson je rekao da Amerikaci s komercijalnim osiguranjem i receptom mogu dobiti Evzio, koji je odobren 2014., po 360 dolara ako se plaća u gotovini.
Drugi proizvod Kalea je Auvi-Q, hitni alergijski autoinjektor koji je konkurent Mylanovom EpiPenu, koji je također došao pod intenzivnu kritiku zbog vrlo visoke cijene lijeka (Vidi: Cijena EpiPena postala previsok teret obiteljima s teškim alergijama , Mylan pod istragom zbog EpiPena).

Kaleo je rekao prošli mjesec da će ponuditi Auvi-Q bez troška za mnoge potrošače, no postaviti cijenu lijeka – koja će se koristiti kao referentna cijena za osiguravajuća društva – na nevjerojatnih 4.500 američkih dolara.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.