8 zemalja protiv Trumpovog naloga o ne financiranju usluga abortusa

Osam zemalja pridružilo se inicijativi da se sakupe milijuni dolara potrebni za popunjavanje nedostataka uzorkovanih zabranom financiranja ne-vladinih grupa u svijetu koje financiraju SAD, koju je izdao američki predsjednik Donald Trump, a kojim se omogućavaju informacije o abortusu, rekla je zamjenica švedske premijerke.

Isabella Lövin rekla je da će se konferencija, kako bi se započela inicijativa sakupljanja novca za pomoć ne-vladinim organizacijama čiji su projekti o obiteljskom planiranju možda pogođeni, održati 2. ožujka u Bruxellesu.

Nizozemska je u siječnju objavila pokretanje globalne Zaklade za pomoć pristupu uslugama abortusa, rekavši da će Trumpov ‘global gag rule’ uzrokovati nedostatak od 600 milijuna američkih dolara kroz iduće četiri godine (Vidi: Odupiranje ukazu Trumpa: Nizozemska Vlada postavlja međunarodnu zakladu za abortuse).

Švedska, Danska, Belgija, Luksemburg, Finska, Kanada i Cape Verde također su izrazile svoju potporu, rekla je Lövin.

‘Nalog Trumpa mogao bi biti toliko opasan za mnoge žene’, rekla je Lövin koja se fotografirala ovog mjeseca sa još sedam dužnosnica kod potpisivanja zakona o okolišu, a što se gleda kao odgovor na fotografiju na kojoj Trump u Bijeloj kući sa svojim muškim suradnicima potpisuje izvršni nalog.

 

Izvršni nalog Donalda Trumpa, koji utječe na američke ne-vladine organizacije u svijetu, kreirao je američki predsjednik Ronald Reagan 1984.

‘Ukoliko žene nemaju kontrolu nad svojim tijelima i svojoj vlastitoj sudbini to može imati vrlo ozbiljne posljedice za globalne ciljeve i prava spolova kao i iskorjenjivanje globalnog siromaštva’, rekla je Lovina.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.