Otkriven prvi biomarker za prognozu MS-a: Brz, točan i uskoro dostupan

Međunarodna studija pod vodstvom znanstvenika dr. Edwina Lima i profesora Gillesa Guillemina sa Macquarie University, otkrila je prvi krvni biomarker – kemijsku oznaku u krvi – za multiplu sklerozu (MS), poremećaj središnjeg živčanog sustava koji utječe na više od 23.000 Australaca i 2.3 milijuna ljudi u svijetu.

Ovo će otkriće, za koje je bilo potrebno 12 godina, omogućiti znanstvenicima da odrede koji tip MS-a pacijent ima s točnošću od 85-90 %.
Dok se slijeđenje tijeka bolesti tradicionalno dokazalo problematičnim i dugotrajnim te zahtijeva da pacijenti prođu niz skupih testova, novi rezultati pokazuju da bi test krvi mogao uvelike pojednostaviti i ubrzati ovaj proces.

‘Ovo je značajno otkriće jer će olakšati sposobnost za brzim i jednostavnim postavljanjem dijagnoze od tri vrste MS-a te će omogućiti kliničarima da prilagode svoje liječenje za pacijente s MS-om točnije i brže’, objašnjava profesor Gilles Guillemin koji je nadgledao studiju.

‘Uz podršku australske kompanije Dianti MS Pty. Ltd. i suradnji s dr. Albanom Bessedeom na ImmuSmolu, Francuska, trenutno razvijamo novi dijagnostički alat koji će pomoći medicinskoj struci i laboratorijima diljem svijeta da brzo i lako identificiraju koji tip MS-a pacijent ima’, dodao je.

Istraživači kažu da bi alat za kliničko testiranje krvi mogao potencijalno biti dostupan kroz dvije godine, a istraživanje će vjerojatno pružiti potpuno nov put lijekovima protiv multiple skleroze s mogućnošću za razvoj personaliziranih režima liječenja za pacijente pogođene MS-om.

‘Jedinstvena informacija koju ćemo primiti iz biomarkera pojedinca znači da će također biti moguće razviti personalizirane tretmane temeljem biomarkera za svakog pacijenta’, rekao je dr. Lim, glavni istraživač studije, kojem je trenutno sjedište na Macquarie University, no koji je prethodno bio znanstveni savjetnik za istraživanje MS-a na UNSW Sydney, gdje je trenutno istraživanje za ovu studiju i inicirano.

Dr. Matthew Miles, CEO na MS Research Australia, jedan od prvih i trenutni podupiratelj ovog rada je komentirao:

‘MS Research Australia entuzijastična je podrška ovom istraživanju od svojih začetaka. Uzbuđeni smo što smo dio tumačenja ovog početnog temeljnog istraživanja u potencijalni klinički test. Test koji ima jasnu sposobnost da bude prvi biomarker ikad za prognoze MS-a te da na taj način ispuni jednu od stvarnih nezadovoljenih potreba u kliničkom upravljanju MS-om’.

Rezultati bi mogli biti sastavni dio u razumijevanju progresije drugih bolesti uzrokovanih upalom i neurodegeneracijom, uključujući Alzheimer, Parkinson i Amitrofičnu lateralnu sklerozu, poznatu i kao Lou Gehrigova bolest ili motorna neuronska bolest.

‘Sami test oslanja se na otkrivanje spojeva unutar specifičnog biokemijskog puta koji koristi kemikaliju triptofan. Triptofan je poznat kao sastojak uključen u upalu mozga i stoga ćemo povećavanjem našeg razumijevanja o tome kako stanice obrađuju triptofan, biti u boljoj mogućnosti identificirati njegov angažman u mnogim tipovima neurodegenerativnih bolesti’, zaključio je profesor Guillemin.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.