Slovenska pedijatrica ne želi liječiti djecu koja nisu cijepljena

Liječnica iz mjesta Lenart u Sloveniji na vrata ambulante izvjesila je obavijest da je od slovenske Liječničke komore zatražila odobrenje prigovora savjesti zbog čega će moći ne primati djecu čiji ih roditelji nisu cijepili.

‘Savjest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za liječenje djece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu’, rekla je pedijatrica Bernarda Vogrin za ljubljanski list Žurnal, koja je odlučila male pacijente ne primati osim ako se radi o hitnim slučajevima. Njihovim je roditeljima poručila da izaberu drugog liječnika.

Vogrin tvrdi da ima jake moralne teškoće s prihvaćanjem činjenice da su djeca za koju bi se trebala brinuti, a nisu cijepljena, u opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti pa i smrti, zbog čega je od Liječničke komore zahtijevala da joj usliši ovaj postupak.

S njom su se solidarizirali i neki drugi pedijatri koji upozoravaju i na gubitak vremena s takvim roditeljima koji moraju potpisati razne formulare da odgovornost za necijepljenje preuzimaju na sebe i kojima po zakonu treba objasniti sve rizike takve odluke, i to dok je pred ambulantom mnoštvo drugih bolesnika.

 

Izvor: Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.