Muška kontracepcija učinkovita kao alternativa vazektomiji

Od pilula protiv začeća do ne-hormonskih injekcija, istraživači su nedavno krenuli istraživati sve više i više opcija za mušku kontracepciju. Novo istraživanje testira kontraceptivni gel na majmunima kao alternativu vazektomiji.

Gotovo polovina svih trudnoća su nenamjerne, posljednji su statistički podaci iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dok žene, tradicionalno, imaju širok spektar kontraceptiva na raspolaganju, medicinska istraživačka zajednica tek se nedavno zainteresirala za razvoj muških kontraceptiva.

U 2016. godini, muški ne-hormonski kontraceptivni gel Vasalgel uspješno je testiran na zečevima te pokazuje obećanje kao dugoročni kontraceptiv za muškarce.

Vasalgel je polimer visoke molekularne težine koji bi mogao raditi kao potencijalna reverzibilna alternativa vazektomiji (Vidi: Tisuće muškaraca sterilizirat će se povodom Svjetskog dana vazektomije).

U novom ispitivanju pod palicom dr. Catherine VandeVoort s California National Primate Research Centre (CNPRC) – ovaj je lijek testiran na primatima. Otkrića su objavljena u časopisu Basic and Clinical Andrology.

Kako Vasalgel radi na majmunima

Vasalgel se ubrizga u sjemenovode (lat. vas deferens) – tube debelog zida koje provode spermu iz testisa do mokraćnog kanala. Unutar šupljine sjemenovoda, gel formira barijeru koja zaustavlja kretanje sperme.

U ovoj studiji dr. VandeVoort selektirala je u laboratoriju na CNPRC-u testnu grupu od 16 odraslih muških rezus majmuna, te kontrolnu grupu od 16 dobno-istih majmuna koji su prethodno podvrgnuti vazektomiji.

Životinje su, za trajanje operacije, sedirane Ketaminom te im je administrirano otprilike 100 mikrolitara Vasalgela uz pomoć štrcaljke kroz mali rez.

Ova doza Vasalgela formira barijeru od otprilike dva centimetra duljine unutar sjemenovoda. Životinje su postoperativno primile analgetike kako bi im se olakšala bol, i praćeni su dnevno sedam dana nakon operacije.

Nakon toga, istraživači su vratili majmune u normalno grupno stanovanje gdje su živjeli sa ženkama minimalno jednu sezonu parenja, od otprilike šest mjeseci. Sedam muških majmuna živjelo je kontinuirano sa ženkama dvije godine.

Očinstvo svih potomaka testirano je putem uzoraka krvi i genetskim testiranjem. Istržaivači su prijavili da mužjaci tretirani Vasalgelom nisu imali začeća nakon injekcija kontraceptivnog gela.

U sličnim uvjetima stanovanja, spolno zrele ženke imale su stopu trudnoće 80 % po sezoni parenja.

Vasalgel je siguran i proizvodi ‘manje komplikacija’ od vazektomije

Autori su naveli nekoliko manjih komplikacija, sličnih onima povezanih s tradicionalnom vazektomijom. Nakon injekcije, jedan majmun u grupi razvio je spermatozoidni granulom. Ova komplikacija, koja se sastoji od grudičastih nakupina sperme u sjemenovodima, javlja se na oko 60 % slučajeva vazektomije, prema autorima. Kako su objasnili, tipično nema ozbiljnih nuspojava koje proizlaze od spermatozoidnog granuloma.

Stopa spermatozoidnog granuloma kod vazektomiranih rezus mužjaka tipično je oko 15 %, dok je slučaj u ovoj studiji pokazao pojavu granuloma na 1 na 32, što je nešto više od 3 %.

U kontrolnoj skupini, 5 od 16 (ili preko 32%) vazektomiranih rezus mužjaka razvilo je oblik spermatozoidnog granuloma.

‘Naše istraživanje pokazuje da postavljanje Vasalgela u sjemenovode proizvodi pouzdanu kontracepciju kod zrelih mužjaka rezus majmuna kao što je prikazano od strane nedostataka trudnoće u reproduktivno sposobnih ženki s kojima su mužjaci bili smješteni. Važno je da smo pokazali da je metoda postavljanja Vasalgela sigurna i proizvodi manje komplikacija nego što se obično javljaju s vazektomijom’.

Dr. VandeVoort i njezini kolege preporučuju da buduća istraživanja istraže reverzibilnost na majmunima prije nego gel može postati valjana alternativa vazektomiji kod ljudskih muškaraca.

‘Vasalgel pokazuje pravo obećanje kao alternativa vazektomiji jer je istraživanje na zečevima prethodno pokazalo da proizvod može biti reverzibilan’, dodala je.

‘Iako je moguće preokrenuti vazektomiju, riječ je o tehnički zahtjevnoj proceduri i pacijenti često imaju vrlo niske stope plodnosti nakon preokreta’.

 

Izvor: Medical News Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.