Korištenje NSAID tijekom prehlade može povećati rizik od srčanog udara

Ko-autor studije dr. Cheng-Chung Fang, s National Taiwan University Hospital i njegovi kolege nedavno su izvijestili svoja otkrića u The Journal of Infectious Diseases. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) su lijekovi koji pomažu ublažiti bol smanjujući upalu.

Korištenje ibuprofena i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova za olakšanje prehlade ili simptoma gripe mogu se činiti bezopasnima, no novo istraživanje sugerira drukčije. Njihovo korištenje, naime, može povećati rizik od srčanog udara.

Ibuprofen i aspirin su dva primjera često korištenih NSAID-a, i mnogi ih ljudi koriste kako bi olakšali neke simptome prehlade, gripe i drugih akutnih respiratornih infekcija, poput groznice i glavobolje (Vidi: Aspirin i andol uskoro na policama trgovina?).

Prema dr. Fangu i kolegama, prethodna istraživanja sugeriraju na vezu između korištenja NSAID-a, akutnih respiratornih bolesti (ARI) i povećanog rizika od srčanog udara (Vidi: Nesteroidni antiupalni lijekovi povezani s rizikom od zatajenja srca).

Međutim, istraživački tim napominje da ne postoje studije koje procjenjuju da li je korištenje NSAID tijekom epizoda akutnih respiratornih infekcija povezano s većim rizikom od srčanih udara (Vidi: Kada uzimati ibuprofen, a kada paracetamol).

 

Rizik od srčanih udara 7.2 puta viši s korištenjem NSAID-a tijekom akutne respiratorne infekcije 

 

Kako bi to istražili, istraživači su koristili podatke s Taiwan’s National Health Insurance Programa kako bi točno odredili 9.793 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog srčanog udara između 2007. i 2011.

Istraživači su procjenjivali rizik od srčanih udara među pacijentima u četiri različita scenarija: tijekom ARI, tijekom korištenja NSAID-a, korištenje NSAID-a tijekom ARI-ja, te nikakava izloženost NSAID-om niti ARI-a.

Korištenje samo NSAID-a bilo je povezano s 1.5 puta većim rizikom od srčanih udara, u usporedbi s ne imanjem ARI-a niti NSAID-a, dok samo ARI povećava rizik od srčanog udara za 2.7 puta.
Rizik od srčanog udara bio je najveći kada su pacijenti koristili NSAID tijekom ARI-a, u 3.4 puta većem riziku. Kada se NSAID isporučio intravenozno u bolnici tijekom akutne respiratorne infekcije, rizik od srčanog udara bio je 7.2 puta viši.
Ova otkrića su čisto opservacijska, stoga ne mogu dokazati da korištenje NSAID tijekom epizoda akutne respiratorne infekcije direktno povećava rizik od srčanih udara.

Međutim, istraživači preporučuju da liječnici i pacijenti budu oprezni kada razmatraju korištenje NSAID-a za ublažavanje simptoma ARI-a.

Dr. Fang dodaje da lijekovi koji ublažavaju bol na drukčiji način od NSAID-a (poput acetaminofena) mogu biti sigurnije alternative tijekom akutnih respiratornih infekcija (Vidi: Acetaminofen možda nema dobrih učinaka na simptome gripe).

Tim preporuča buduće studije kako bi se istražilo koji su NSAID najsigurniji za korištenje tijekom ARI-a. Također bi trebali procijeniti kako težina ARI-a utječe na rizik od srčanog udara s korištenjem NSAID-a, i jesu li neki pacijenti osjetljiviji na povećani rizik od srčanog napada od drugih.

 

 

Izvor: Medical News Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.