Gustoća dojki možda je vodeći pokazatelj za rizik od raka

Žene čije su dojke predominantno sačinjene kao guste, od žlijezdanog tkiva, suočavaju se s većim izgledima za rak dojke, nova je studija.

Istraživači su dodali da, temeljem njihove studije na 200.000 žena, gustoća dojki može biti najvažnije mjerilo za rizik od raka dojke, zasjenivši obiteljsku anamnezu i druge rizične faktore (Vidi: Žene ne razumiju termin ‘gustoća dojki’, rizik za rak dojke).

‘Najznačajnije otkriće iz ove studije je utjecaj gustoće dojki na razvoj raka dojke u populacijji’, rekla je viša autorica studije dr. Karla Kerlikowske. Kerlikowske je istraživačica na Odjelu za epidemiologiju i biostatistiku na University of California, San Francisco (UCFS) (Vidi: Definicija ‘gustoće tkiva dojki’ jako varira).

Ipak, nisu svi uvjereni da je gustoća tkiva dojke nadmoćan rizični faktor za rak dojke.

Dr. Kristin Byrne je šefica skeniranja dojki na Lenox Hill Hospital u New York Cityju. Ona vjeruje da se brojke u studiji, dodane riziku temeljem gustoće tkiva, čine ‘nevjerojatno visoke, naročito kada se drugi rizični faktori nisu uzeli u obzir’.

Byrne je rekla: ‘Prije nego se ove pacijentice stavi na lijekove poput Tamoxifena, koji ima značajne nuspojave i ne toleriraju ga svi ljudi, neophodno je napraviti više studija’ (Vidi: Gotovo polovina pacijentica s rakom dojke ima teške nuspojave tretmana).

Kako su objasnili istraživači s UCFS, žlijezdano tkivo čini se gušće na standardnom mamografu, dok se masnije tkivo manje čini gušćim. I mnogi faktori mogu utjecati na kompoziciju tkiva dojke.

‘Pretile ili žene s prekomjernom tjelesnom težinom tipično ‘imaju nižu gustoću dojke, iako je i dob također snažna odrednica za gustoću dojke’, rekla je prva autorica studije Natalie Engmann, s UCSF Odjela za epidemiologiju i biostatistiku, u priopćenju sveučilišnih vijesti.

‘Gustoća dojki češća je kod mlađih žena i većina žena doživljava oštar pad (u gustoći dojki) tijekom menopauze koja se nastavlja u postmenopauzalnom periodu’, dodala je.
‘Međutim, postmenopauzalna hormonalna terapija estrogenom i progesteronom može preokrenuti pad gustoće dojki s godinama.

Za gušće dojke se mislilo da su sklonije tumorima zbog staničnih čimbenika, no također i zbog toga što se manji tumori u gustom tkivu teže mogu uočiti na mamografiji.

Nova studija nastoji kvantificirati rizike.

A kako bi to napravili, tim Kerlikowske pratio je ishode za oko 200.000 Amerikanki u nacionalnom ispitivanju Breast Cancer Surveillance Consortium, bazi podataka usmjerenoj na procjenu probira raka dojke. Oko 18.000 žena imalo je različite stadije raka dojke, dok preostalih 184.000 nije imalo rak dojke.

Sudionicama u ispitivanju snimljene su gustoće dojki te su bile podijeljene u četiri grupe: Kategorija A, dojke koje su u potpunosti sačinjene od masti; kategorija B, dojke razbacane gustim tkivom, no uglavnom sačinjene od masti; kategorija C, dojke s umjereno gustim tkivom; i kategorija D, grudi gdje gusto tkivo čini najmanje 75 % dojke.

Potom, kako bi utvrdili utjecaj svakog pojedinog rizika na rizik od raka, istraživački je tim pregledavao raspon poznatih rizičnih faktora – obiteljska povijest bolesti, prethodna povijest bolesti benignih lezija dojki žene, gustoću dojki i prvo dijete prije 30. godine.

Sveukupno, gustoća dojki bio je najčešći faktor rizika za rak dojke, izvijestio je tim UCSF.

Temeljem svojih izračuna, tim Kerlikowske procijenio je da se oko 39 % rakova dojke kod mlađih žena, premenopauzalnih žena, mogao spriječiti da su one u dvije više kategorije gustoće dojke bile pomaknute na kategoriju niže gustoće. Oko 26 % smanjenja raka dojke za starije, postmenopauzalne žene, također se procjenjivao korištenjem istog izračuna.

Nažalost, ne postoji mnogo toga što žena može učiniti oko gustoće svog tkiva dojke, napisali su istraživači.

‘Liječenje tamoksifenom, hormonskim blokatorom estrogena, jedina je trenutno poznata intervencija koja značajno smanjuje gustoću dojke i na taj način smanjuje rizik od raka dojke’, objasnila je Egmann.

‘Međutim, tamoksifen ima teške nuspojave i generalno se samo preporučuje ženama u visokom riziku od raka dojke, sa smjernicama njezinog liječnika (Vidi: Obiteljski liječnici sudjeluju u odlukama oko raka dojke). Naša studija ističe potrebu na novim intervencijama kako bismo smanjili gustoću dojki za žene u prosječnom riziku’, dodala je.

Tek jednostavno dobivanje prekomjerne težine – čak i ako postoji tendenciju dodavanja masnog tkiva dojkama – ne bi smanjilo rizik žene za rak dojke. To je zato što je studija UCFS-a, zajedno s prethodnim istraživanjima, otkrila da pretilost također podiže rizik od raka dojke kod starijih, postmenopauzalnih žena.

Drugi faktori sabiru manje na cjelokupni rizik od raka dojke nego su mnogi prethodno pretpostavili, otkriva studija. Primjerice, prethodna obiteljska povijest bolesti iznosila je manje od 10 % slučajeva.

I prethodna povijest bolesti pacijentica benignih lezija na dojkama iznosila je samo oko 7 % slučajeva kod premenopauzalnih žena i manje od 9 % slučajeva za postmenopauzalne žene, izvijestili su istraživači.

U konačnici, čekajući prvo dijete tek nakoon 30. godine povezano je s gotovo 9 % povećanim rizikom od raka dojke kod premenopauzalnih žena i 5 % povećanim rizikom za žene u postmenopazi, rekao je tim.

Studiju je financirao američki Nacionalni institut za rak, a objavljena je u izdanju od 2. veljače u časopisu JAMA Oncology.

 

Što se nje tiče, Byrne kaže da žene s gustim dojkama ne bi trebale paničariti zbog rezultata.

‘Nije jasno hoće li smanjenje gustoće tkiva dojke smanjiti rizik od raka dojke’, rekla je.

‘I starija dob i dobivanje na težini nakon menopauze povezani su s manjom gustoćom dojki – no također su i povezani s povećanjem u riziku od raka dojke’, rekla je Byrne.

‘Razlozi iza razvoja bilo kojeg raka dojke i dalje ostaju kompleksni’, dodala je.

‘Postoje rizični faktori koji doprinose razvoju raka poput alkohola, sjedilačkog načina života, korištenja hormonskih kontraceptiva, postmenopauzalne hormonske terapije, povijesti menstruacija, izloženosti radijaciji kao i obiteljskoj povijesti raka dojke’, rekla je.

‘Kako bi se utvrdio koji je stvarni rizik čovjeka od raka dojke, mislim da je neophodna procjena svi ovih rizičnih faktora’.

Dr. Cynara Coomer je šefica kirurgije dojke na Staten Island University Hospital u New York Cityju. Ona se slaže s Byrne da bilo kakav pokušaj da se preokrene gustoća dojki dolazi sa svojim vlastitim opasnostima.

‘Dok dodatno dobivanje na težini može smanjiti gustoću tkiva, ‘pretilost je uključena u mnoge bolesti, uključujući rak dojke kod žena u postmenopauzi’, rekao je Coomer.

S druge strane, ‘tamoksifen je jedini lijek koji može smanjiti gustoću dojke’, rekla je, no ‘poput većine lijekova, rizici ne smiju premašiti koristi’.

Neki od ovih rizika uključuju veću šansu za razvoj raka maternice ili duboku vensku trombozu, što su krvni ugrušci u nogama’, rekla je Coomer.

 

Izvor: MedicalXpress

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.