Amgenov lijek protiv kolesterola uspio smanjiti ozbiljne probleme sa srcem

Kompanija Amgen Inc rekla je da njegov moćni borac protiv kolesterola Repatha značajno smanjuje rizik od srčanih napada, moždanih udara i smrti kod pacijenata s bolestima srca, inicijalni su rezultati velikog, željno iščekivanog ispitivanja objavljenog u četvrtak.

Podaci bi trebali utrti put za većim prihvaćanjem od strane zdravstvenih osiguravatelja i voditelja ljekarni koji su odbijali oko 75 % recepata napisanih za skupe lijekove, unatoč višestrukim molbama od strane liječnika.

U studiji Fourier, na 27.500 pacijenata, nisu iskrsnuli novi sigurnosni problemi, rekao je Amgen. Također, tvrtka navodi da je učinak Repathe na mentalne funkcije bio sličan placebu, po svojoj prilici olakšati zabrinutosti da bi lijek mogao oslabiti kogniciju kod nekih pacijenata.

Očekivalo se da će ispitivanje biti na široko pozitivno, naročito nakon što je manja studija, prezentirana u studenom, pokazala da je liječenje Repathom dovelo do regresije plaka koji začepljuje arterije, što je temeljni uzrok bolesti srca.

‘Ovi rezultati pokazuju nedvosmislenu vezu između snižavanja LDL kolesterola s Repathom i smanjenjem kardiovaskularnog rizika, čak i u populaciji koja je već liječena s optimiziranom statinskom terapijom’, rekao je glavni šef istraživanja Amgena Sean Harper u izjavi.

Detalji o jakosti koristi lijeka Repatha otkrit će se sredinom ožujka na sastanku American College of Cardiology u Washington, D.C-u. Analitičari industrije u potrazi su za smanjenjem većih štetnih srčanih događaja od 15 do 20 %.

Repatha, vrijedna više od 14.000 američkih dolara godišnje, odobrena je temeljem svoje sposobnosti da dramatično snižava ‘loš’ LDL kolesterol kod pacijenata koji zahtijevaju intenzivniju terapiju obzirom na trenutno poznavanje na široko korištenih statina, poput Liptora, ili kod pacijenata koji nisu u stanju tolerirati statine.

No, oni koji kontroliraju proračun željeli su konkretne dokaze da lijek zapravo može smanjiti rizik od srčanih napada i smrti prije nego se olakša pacijentima da dobiju lijek.

Kao rezultat toga, Repatha i suparnički lijek Regeneron Corpa i Sanofija pretrpjeli su anemičnu prodaju (Vidi: Regeneron i Sanofi žale se na zabranu prodaje lijeka protiv kolesterola).

Amgen je prijavio samo 40 milijuna američkih dolara u trećoj tromjesečnoj prodaji. Kompanija je rekla da će Repatha biti na dobrom putu da postane multimilijarderski seler ukoliko se popune svi propisani recepti.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.