Psiholog: ‘Djeca koja vjeruju da su transrodna mogla bi imati autizam’

Djeca s dijagnozom transrodnosti mogla bi biti autistična, tvrdi američko kanadski psiholog.

Posljednje brojke pokazuju da se broj djece ispod 10 godina starosti u Velikoj Britaniji, koji se obrati NHS-u zbog osjećaja transrodnosti učetverostručio posljednjih pet godina.

Seksolog i psiholog dr. Kenneth Zucker tvrdi da su ovi mladi ljudi u sedam puta većoj vjerojatnosti da se nalaze pod klasifikacijom Poremećaja autističnog spektra. Dr. Zucker vjeruje da jedna osobina autizma, a to bi bila fiksacija na problem, može uvjeriti dijete da je krivog spola (Vidi: Američko udruženje pedijatara: Promjena spola je zlostavljanje djece).

Svoje je tvrdnje Zucker iznio u BBC-evom dokumentarcu pod nazivom Transgender Kids: Who Knows Best?

Dokumenatarac je uslijedio nakon što je 2015. godine Zucker smjenjen s mjesta voditelja Klinike za spolnu nejednakost u Torontu zbog svog kontroverznog pristupa liječenja transrodne djece (Vidi: Rođeni gej ili transrodni: Oskudni znanstveni dokazi da su takvi rođeni).

Film predstavlja dokaze da većina djece sa spolnom disforijom (Spolna disforija ili poremećaj spolnog identiteta) u konačnici preraste ove osjećaje bez da doživi ‘prijelaz’ (tranzicija, promjena spola), te također, Zucker propitkuje znanost koja stoji iza ideje da bi dječak mogao biti rođen sa ženskim mozgom ili obrnuto.

Dokumentarac proučava pristup kojim se ohrabruju roditelji da podupru svoju djecu da promjene spolni identitet.

‘Moguće je da se djeca, koja imaju tendenciju biti opsjednuta ili fiksirana nečim, na isti način mogu ‘zakačiti’, odnosno fiksirati na spol. Samo zato što dijete nešto kaže to ne treba nužno značiti da to prihvaćate, ili da je to istina, ili da je u najboljem interesu djeteta’, rekao je dr. Zucker u dokumentarcu.

‘Primjerice, četverogodišnjak može reći da je pas – no odete li vi, kao roditelj, zato u trgovinu i kupite mu li pseću hranu?’.

Susie Green, izvršna direktorica Mermaidsa, koja predstavlja transrodna pitanja, rekla je da je dokumentarac korak unatrag.

‘Mi se cijelo vrijeme pokušavamo maknuti od percepcije toga da se promjena spola doživljava kao psihološko oboljenje i ovaj dokumentarac našu tezu samo povlači natrag’, rekla je Green za Guardian.

‘Stvarno smo zabrinuti da bi ovo moglo uzrokovati da su takva djeca zbog ovog stava ciljana skupina, zbog toga što podupire ideju da su transrodna djeca mentalno oštećena ili da možda mogu biti izliječena. Roditelji su u strahu’, dodala je Green (Vidi: (‘Ne zovite trudnice trudnicama jer možete uvrijediti transrodne ljude’).

The Tavistok and Portman NHS Trust, jedini britanski centar specijaliziran za spolna pitanja ispod 18 godina, rekao je da njegove posljednje brojke pokazuju da je broj djece ispod 11 godina koja se obrate klinici narastao od 19 u 2009.-2010. godini na 77 u 2014.-2015. godini.

Tijekom ovog perioda brojke uključuju 47 djece u dobi od pet godina ili ispod i dvoje djece od samo tri godine koja su došla zbog pitanja o promjeni spola.
‘S porastom broja djece koji se obraćaju rodnim klinikama, ovaj program osjetljivo predstavlja različite poglede stručnjaka i roditelja na rodnu disforiju kod djece’, izjava je BBC-a o dokumentarcu.

‘Više od 30 godina uvaženi je znanstvenik dr. Kenneth Zucker vodio najveću kanadsku dječju rodnu bolnicu i prepoznat je kao vodeći autoritet o dječjoj rodnoj disforiji sve dok nije dobio otkaz. Zucker vjeruje da je otpušten zbog toga što je izazvao afirmativan rodni pristup.

‘Ovaj dokumentarac pregledava metode dr. Zuckera, no također uključuje značajne doprinose iz svojih kritika i podupiratelje rodne afirmacije, uključujući transrodne aktiviste u Kanadi i vodeće medicinske stručnjake kao i roditelje s različitim iskustvima rodne disforije i promjene spola’, nadalje je izjava BBC-a.

 

 

Izvor: Telegraph

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.