Nakon 30 godina Švicarska odobrava krvne donacije homoseksualaca

Homoseksualnim muškarcima odobreno je donirati krv, počevši od 1. srpnja 2017. Donator ipak mora seksualno apstinirati 12 mjeseci.

Švicarska agencija za ortopedska pomagala, Swissmedic, odobrila je u srpnju 2016. zahtjev usluge za davanje i primanje krvi Švicarskog Crvenog Križa Swiss Transfusion SRC da okonča isključenje krvnih donacija od homoseksualaca, što je pokrenuto 1988. godine zbog rizika od prijenosa virusa HIV-a (Vidi: Nezaštićen seks češći među mlađim homoseksualcima i biseksualcima s detektibilnim HIV-om).

Ukidanje zabrane ipak podliježe vrlo strogim uvjetima. Homoseksualni muškarci koji žele donirati krv moraju apstinirati od seksualnih odnosa 12 mjeseci. Osim toga, potrebno je kontinuirano praćenje novih procjena rizika, kao i procjena opasnosti rizika onih koji ne prođu testiranje. Na kraju, izvješća o učincima novih kriterija za donacije od gej muškaraca moraju se utvrđivati godišnje (Vidi: FDA: Homoseksualci smiju dati krv ako se nisu seksali godinu dana).

Privremeno rješenje

Swiss Transfusion SRC pozdravio je odluku donesenu od strane Swissmedic, no ocjenjuje ju ‘daleko od savršene’. Ovo rješenje može biti tek privremeno, procjenjuje neovisno društvo naslonjeno na Swiss Red Cross, zbog toga što je neprimjenjivo za mnoge gej muškarce.

‘Drugo, trebalo bi se temeljiti na stvarnom ponašanju pojedinca, a ne na seksualnoj orjentaciji’, tvrdi direktor Swiss Transfusion SRC Rudolf Schwabe.

Dugoročni cilj je diferencirana procjena rizičnog ponašanja za sve donore krvi.

Diskriminacija?

Nekoliko organizacija koje brane prava LGBT ljudi (lezbijke, gejevi, biseksualci i transeksualci) nazvali su isključenje diskriminatornim.

‘Pravilo je licemjerno. Pod izgovorom sigurnosti, isključuje se cijeli dio društva’, rekao je Mehdi Kunzle, supredsjednik Pink Križa.

Švicarska je usvojila isti sustav kao Francuska, koja je odlučila otvoriti donacije krvi za homoseksualce s početkom proljeća 2016., pod određenim uvjetima.

Nekoliko europskih zemalja već je povuklo isključenje te su odlučile odobriti homoseksualcima da daju krv bez ograničenja – posebno Italija, Španjolska, Portugal i Poljska kao i SAD (Vidi: FDA mijenja politiku krvnih donacija od homoseksualnih muškaraca).

Krvni manjak u Švicarskoj

Korištenje krvi u švicarskim bolnicama palo je za 3 % u 2016. u skladu s trendom posljednjih nekoliko godina: od 2013., kumulativni pad bio je oko 20 %, prema Swiss Transfusion SRC.

No, trenutna epidemija gripe, zaraznija i s početkom ranijim nego lani, oporezuje opskrbe, naročito krvnih grupa Rh negativnih. Dok se zalihe popunjavaju, situacija ostaje i dalje slaba. Swiss Transfusion SRC planira pokrenuti nacionalni poziv za doniranjem krvi.

 

Izvor: Swiss.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.