Najmanje 94 psihijatrijskih pacijenata umrlo zbog propusta u Južnoj Africi

Najmanje 94 psihijatrijskih pacijenata umrlo je lani zbog propusta u Južnoj Africi nakon što su iz licencire kuće premješteni u neregistrirane objekte, rekao je pučki pravobranitelj u srijedu, čime je izazvao bijes javnosti. 

Oko 1.300 psihijatrijskih pacijenata preseljeno je iz jedinice Life Healthcare Group u dobrotvorne udruge prošle godine u pokušaju smanjenja troškova od strane zdravstvene službe u pokrajini Gauteng, komercijalnog čvorišta gdje su smješteni Johannesburg i Pretoria.

Pučki pravobranitelj rekao je da svih 27 ustanova, gdje su pacijenti bili premješteni, rade pod nevažećim licencama.

Stručnjaci kažu da zaštita mentalnog zdravlja uzima manje vrijedno mjesto u financiranju i javnim bolnicama koje nemaju dovoljno opreme ili osoblja.

‘Odluka je ne premudra i s nedostacima, s neadekvatnim planiranjem te kaotičnim i ishitrenim implementacijskim procesima’, rekao je profesor Malegapuru Makgoba u svom izvješću.

Glavna oporbena Stranka demokratskog saveza kritizirala je provincijsku vladu pokrajine Gauteng zbog skandala, dok je nekoliko užasnutih pozivatelja na radio postaje te na društvenim mrežama zahtijevalo reviziju zdravstvenog odjela u zemlji.

Makgoba je rekao da je broj umrlih ‘privremen boj’ koji bi mogao narasti, jer ljudi konstantno dolaze s novim informacijama. Rekao je i kako je samo jedna osoba umrla od duševne bolesti.

‘Izvanredno je da je samo jedna osoba umrla od bolesti povezane s duševnom’, rekao je novinarima. Ostalih 93 ‘umrli su od drugih stvari poput dehidracije, proljeva, epilepsije, srčanih napada, svih drugih stvari osim mentalnih bolesti’.

Makgoba preporučuje da se ostatak pacijenata koji su prebačeni u neregistrinae ustanove prebaci u bolnice.

Šef zdravstvenog odjela provincijske vlade Qedani Mahlangu podnio je ostavku dan prije nego je izvješće objavljeno.

U rujnu, ministar zdravlja Aaron Motsoaledi zatražio je Makgobu da istraži 36 transfera pacijenata u različite nelicencirane ne-vladine ustanove.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.