Zanimanje žena za dizajnerske genitalije zbunjuje i liječnike

Interes žena koje odlaze pod nož po dizajnerske genitalije i plastične kirurge ostavlja zbunjenima, a podijelila je medicinske profesionalce u etici i prednostima labioplastike.

U 2015. više od 95.000 žena u svijetu podvrglo se ovoj proceduri, podaci su International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Najčešće, labioplastika uključuje skraćivanje unutarnjih ‘usana’ ili labije minore na bočni vaginalni otvor, u proceduri koja je također poznata i kao nimfoplastika (Vidi: 10 stvari koje bi svi trebali znati o vagini).

U 2015. ova je procedura bila 19.-a najpopularnija kirurška procedura u svijetu, nakon čega je slijedilo ‘vaginalno pomlađivanje’ – kod kojeg se radi zatezanje vaginalnog kanala – koje je bilo na 22. mjestu s preko 50.000 napravljenih procedura.

‘Izučavao sam ovu struku u 80.-im godinama prošlog stoljeća i da ste mi rekli da pokušam zamisliti da će se ovo sada događati pomislio bih da ste ludi’, rekao je Renato Saltz, plastični kirurg iz Utaha i predsjednik ISAPS -a.

Samo u SAD-u, u 2015. napravljeno je gotovo 9.000 labioplastika, što je porast od 16 % u odnosu na prethodnu godinu, podaci su American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS).

Stariji podaci nisu dostupni – rast u sektoru, naime, bio je eksplozivan tek posljednjih nekoliko godina.

‘Žene su postale više zabrinute o tome kako izgledaju njihove genitalije’, rekao je član odbora ASAPS-a i plastični kirurg iz New Yorka Nolan Karp.

Zašto? Internet (Vidi: Jesu li društveni mediji krivi za sve lošije mentalno stanje tinejdžerica)

‘Koliko bi, primjerice, golih žena, prije interneta, jedna žena u životu vidjela?’, upitao je Karp. ‘Ne mnogo, znate, vrlo oprezno se gledalo na genitalije’.

Ljudi danas, dodao je, ‘razumiju što je zgodno, što je normalno, što izgleda dobro, što ne izgleda dobro’.

‘Velik dio onoga što žene i muškarci vide, međutim, ni na koji način ne podsjeća na različite oblike i veličine u kojima ženski spolni organi uistinu postoje’.

Izgled Barbike

‘Vrlo je zabrinjavajuće’, rekla je Dorothy Shaw, bivša šefica društva opstetričara i ginekologa iz Kanade (SOCG), pozivajući se na standarde koji su sve teži za održavanje (Vidi: Žene mrze svoje tijelo više nego ikada prije).

Dizajnerska stidnica nalikuje onoj mladih djevojaka.

‘Ona nema kose i vrlo je ravna, zapravo je riječ tek o svojevrsnom prorezu’, objašnjava Shaw.

U stvarnosti, ‘nije da većina izgleda poput onih mladih djevojaka. To nije tako’, dodala je.

Studija objavljena u 2005. godini, otkriva ‘daleko više različitosti’ u obliku i veličini genitalija, više nego što je ikada dokumentirano u znanstvenoj literaturi.

U studiji na 50 žena, duljina malih stidnih usana varirala je između dva do 10 centimetra sa širinom od 0.7 do 5 centimetara.

Obzirom na prirodne različitosti, autori kažu da je ‘iznenađujuće da se kirurzi osjećaju uvjerenima da će procedura potencijalno postići ‘normalan’ izgled ženskih genitalija’.

No, trend se ukorijenio kao i mnogi prije njega.

Dok žene možda mogu proživljavati stvarnu neugodnost od trljanja izbočene unutarnje usne, mnoge to koriste kao izgovor, objašnjavaju stručnjaci.
‘Znamo da u 40 % slučajeva, kada žene upitaju za nimfoplastiku za oslobađanje boli… lažu’, rekao je ginekolog i plastični kirug Nicolas Berreni.

‘Ono što one zaista žele je izgled Barbike. Na Barbici ne vidite unutarnje usne’, rekao je Berreni na marginama IMCAS-ovog estetskog kongresa u Parizu.

Zdravstveni rizici: Kronična bol

Ovdje nije samo pitanje osobnog ukusa, već je također riječ i o zdravstvenim rizicima.

‘Imam kolege koji susreću žene s kroničnom boli u stidnici nakon labioplastike i drugih kozmetičkih procedura’, rekla je Shaw, umirovljena ginekologinja.

‘Svaki puta kada odrežete dio tkiva, postoji šansa za krvarenjem, infekcijom i tada, naknadno ožiljkom’, objašnjava. ‘Kada dobijete ožiljak…tada imate rizik od zahvaćanja živčanih završetaka u tom tkivu ožiljka koji će potom uzrokovati bol ili neugodu koje će se pojačavati’.

Shaw izražava posebnu zabrinutost među tinejdžericama koje prolaze labioplastiku prije nego je njihov fizički razvoj uopće dovršen (Vidi: 13 načina da ojačate samopuzdanje svoje kćeri).

‘Unutarnje usne u normalnom razvoju postaju mnogo izraženije (u adolescenciji), a vanjske usne rastu, to se mijenja’, objašnjava (Vidi: Seksi selfiji slavnih štetni su za djevojčice).

‘Potreban nam je način da pomognemo naročito mladim ženama da razumiju da su njihova tijela još uvijek u razvoju, da tako neće izgledati za nekoliko godina i da sebi mogu naštetiti trajno’.

Shaw je pomogla izraditi smjernice za žensku genitalnu kozmetičku kirurgiju za SOGC.

Dokument ističe da postoji vrlo malo dokaza da ovakvi zahvati poboljšavaju ili seksualno zadovoljstvo ili sliku o vlastitom tijelu.

Također upozorava da ovakve procedure ne smiju ‘biti u suprotnosti sa zakonima o sakaćenju ženskih genitalija’.

FGM uključuje uklanjanje klitorisa i stidnih usana, ponekad kod vrlo mladih djevojčica protiv njihove volje, u obmanutim naporima da se smanji libido i zadrži ženu ‘čestitom’ (Vidi: Kompromis? Genitalno zarezivanje žena trebalo bi biti legalno).

Često se izvodi u ime religije i kontroverzan je u zemljama koje pokušavaju spasiti djevojke i žene genitalnog sakaćenja- – neke od istih zemalja gdje je labioplastika postala modni izričaj.

 

Izvor: Yahoo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.