Ispitivanja za istraživanja moždanog udara nemaju dovoljno sudionika

Istraživačka ispitivanja na nove tretmane za moždani udar često se suočavaju sa sporim procesom pronalaska subjekata (ispitanika) i trenutna stopa regrutiranja je niža nego prije 25 godina, podaci su nedavne studije.

Bez dovoljno sudionika, ispitivanja se mogu odvijati sporije ili izgubiti sredstva, što ograničava mogućnost razvoja novih tretmana za moždani udar, napisali su autori nove studije u časopisu Stroke.

‘Postoje brojni noviji napori kako bi se poboljšalo regrutiranje i osjećamo da je bilo važno razumjeti funkcioniraju li uopće ovi napori’, rekao je vodeći autor studije dr. William Feldman sa Brighman i Women’s Hospital u Bostonu.

‘Otkrili smo da se regrutiranja nisu poboljšala, i ako ništa, da su možda i u opadanju’.

Obzirom da se moždani udari moraju liječiti brzo nakon što se dogode, istraživači imaju tek nekoliko sati da regrutiraju pacijente za studije, što proces može vrlo otežati, rekao je Feldman. Pacijenti također možda ne mogu pružiti svoj pristanak jer je njihov moždani udar uzrokovao kognitivno oštećenje.

Kako bi se pratila stopa regrutiranja subjekata sa moždanim udarom tijekom vremena, istraživački je tim tražio tri medicinske baze podataka i registar ispitivanja o moždanom udaru za randomizirana kontrolirana ispitivanja tretmana za moždani udar.

Tim je identificirao 10 bolničkih studija između 2010. i 2014. različitih intervencija za ishemijski moždani udar, koji je uzrokovan krvnim ugrušcima i najčešći je tip moždanog udara.

Istraživači su kalkulirali koliko je sudionika upisano u ispitivanja svakoga mjeseca i usporedili ove stope s onima iz 32 ispitivanja provedenih između 1990. i 2004. Prosječan broj mjesta na kojima su se ispitivanja provodila i sudionika bio je sličan diljem dva vremenska perioda.

Između 1990. i 2004., prosječna stopa regrutiranja bila je jedan sudionika svaka 2.5 mjeseca za svako mjesto studije i oko 27 sudionika mjesečno diljem svih mjesta gdje su se provodila ispitivanja.

U studijama provedenim između 2010.-2014., stopa regrutiranja bila je jedan sudionik svaka četiri mjeseca za svako mjesto gdje se provodilo ispitivanje i 19 mjesečno diljem svih mjesta gdje su se provodila ispitivanja.

Starija ispitivanja češće su koristila lijekove za razbijanje ugruška, dok su novija ispitivanja češće testirala tehnike za fizičko uklanjanje ugruška, poznate kao endovaskularna terapija.

Moguća objašnjenja za ove trendove uključuju činjenicu da je postojalo povećanje u lokalnim bolnicama označenima kao primarni centri za moždane udare, napisali su autori. To može značiti da je manje pacijenata transferirano na akademske bolnice, gdje se odvija većina kliničkih ispitivanja.

Protokoli za ispitivanja na moždani udar možda su također postala kompleksnija tijekom godina, što može otežati pronalazak sudionika. U konačnici, mjesta gdje se odvijaju ispitivanja za moždani udar možda su promijenila financiranje više prema medicinskoj skrbi za moždani udar i podalje od istraživanja, spekuliraju autori.

‘Novi tretmani dolaze samo od kliničkih ispitivanja. Ukoliko uspješno ne regrutiramo pogodne pacijente, tada se ne možemo kretati naprijed’, rekao je dr. Scott Kasner sa University of Pennsylvania u Philadelphiji koji proučava istraživanja o regrutiranju pacijenata s moždanim udarima, no nije bio uključen u studiju.

‘Pacijenti također možda preferiraju sami odabrati svoje tretmane liječenja, umjesto da im se tretman dodjeljuje kroz istraživačko ispitivanje’, dodao je Kasner.

‘Regrutacija u ispitivanjima akutnog moždanog udara se ne poboljšava. Potrebno nam je pravovremeno dovršenje kliničkih ispitivanja za razvoj terapija koje će reducirati oslabljene posljedice moždanog udara’, rekao je Feldman.

‘Ako vi ili onaj koga volite doživi moždani udar, ne prihvaća standardnu terapiju kao dovoljnu – raspitajte se o dodatnim mogućnostima kliničkih ispitivanja’, rekao je Kasner.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.