Gotovo polovina pacijentica s rakom dojke ima teške nuspojave tretmana

Mnoge žene koje se liječe protiv raka dojke trpe teške nuspojave liječenja čak i kada ne primaju kemoterapiju, rezultati su nedavne studije.

Za studiju, istraživači su pregledavali 1.945 žena s dijagnozom ranog stadija raka dojke, na težinu nuspojava sedam tretmana liječenja: mučnina i povraćanje, proljev, konstipacija, bol, oticanje ruke, kratkoća daha i iritacija kože dojke.

Sveukupno, 45 % sudionica prijavilo je teške ili vrlo teške oblike barem jedne ovih nuspojava. Kada su prolazile kemoterapiju izgledi teških nuspojava bili su dvostruko više, iako su nuspojave bile samo 30 % vjerojatnije kada je kemoterapija bila uparena sa radijacijom.

‘Znali smo da su neke od ovih nuspojava povezane s ovim tretmanima, no nismo znali koliko su one ozbiljne i česte bile’, rekla je ko-autorica studije dr. Allison Kurian, istraživačica na Stanford University School of Medicine u Kaliforniji.

‘Mislim da je frapantno da gotovo polovina žena, koje se liječe za rani stadij raka dojke prijavljuje da pati od toksičnosti za koju smatraju da je teška ili vrlo teška’, dodala je Kurian.

‘Ovo naglašava prevalenciju i ozbiljnost problema’.

Rak dojke ranog stadija je najčešći tip invazivnog raka dojke dijagnosticiran u SAD-u, i uključuje male tumore koji se mogu proširiti na obližnje limfne čvorove, no ne i druge dijelove tijela.

Većina pacijentica s rakom dojke ranog stadija ima operaciju – ili je riječ o lumpektomiji pri kojoj se uklanja maligno tkivo dok se štedi ostatak dojke ili je riječ o mastektomiji pri kojoj se dojka uklanja u potpunosti. Nakon operacije, pacijentice mogu dobiti i kemoterapiju ili radijaciju kako bi se uništile preostale abnormalne stanice i smanjio rizik da se rak vrati.

Sveukupno, 93 % žena u studiji doživjelo je najmanje jednu od sedam nuspojava, napisali su istraživači u časopisu Cancer.

Gotovo svaka deseta žena u ispitivanju rekla je da je imala najmanje jedan ne-zakazani posjet klinici zbog nuspojava, i 5 % žena je reklo da su morale otići na hitni odjel ili bolnicu.

Teška oteklina u ruci ili iritacija kože bili su najčešći razlozi za ne-zakazan pregled u klinikama. Teški problemi s disanjem, oteklina ruke, bol ili dijareja bile su najčešće nuspojave koje su žene dovele u bolnicu.

Većina pacijentica u studiji dobila je neku vrstu operacije i gotovo polovina žena primila je radijaciju. 736 žena primilo je kemoterapiju, uključujući 217 žena koje su kemoterapiju primile osim radijacije.

Oko 29 % pacijentica na kemoterapiji pijavilo je tešku ili veoma tešku bol, u usporedbi s 19 % žena koje nisu primile kemoterapiju.

Žene koje su imale i kemoterapiju i radijaciju bile su u 30 % većoj vjerojatnosti da će prijaviti teške nuspojave, u usporedbi sa ženama koje su imale samo jednu od ovih tretmana.

Žene koje su imale dvostruku mastektomiju bile su u dva puta većoj vjerojatnosti od onih koje su imale lumpektomiju da će izvijestiti o teškoj ili veoma teškoj boli.

Teške nuspojave također su mnogo češće kod Latino žena, koje su u 30 % većoj vjerojatnosti od bjelkinja da će prijaviti teške ili veoma teške nuspojave.

Studija nije bila kontrolirani eksperiment koji bi dokazao da određeni tretmani direktno uzrokuju specifične teške nuspojave, autori su napisali.

Također, autorima je nedostajalo podataka o vremenu ili doziranju kemoterapije i radijacije, oba faktora koja mogu utjecati na težinu nuspojava.

‘Intuitivno je da pacijenti koji imaju težu bolest, i koji zbog toga zahtijevaju više terapije, doživljavaju i goru toksičnost’, rekla je dr. Anees Chagpar, istraživačica na Yale University u New Heavenu, Connecticut, koja nije bila uključena u studiju.

Ipak, rezultati bi trebali ohrabriti liječnike da razmotre kada bi režimi tretmana pacijenata možda bili u stanju postići iste prednosti preživljavanja sa manje nuspojava, dodala je Chagpar.

‘Tretmani koje imamo za rak su vrlo učinkoviti, no raste prepoznavanje ‘kolateralne štete’ koja može pratiti ove tretmane’, rekla je dr. Shelley Hwang, istraživačica na Duke University u Durhamu, North Carolina, koja nije bila uključena u studiju.

‘Pacijenti bi trebali znati dvije stvari: prvo, da tretmani za rak uključuju ustupke, i drugo, da ista toksičnost može biti dugotrajna’, dodala je Hwang.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.