PostBrexit: Novo Nordisk ulaže $145 milijuna u posao u Britaniji

Novo Nordisk, najveći svjetski prizvođač lijekova protiv dijabetesa ulaže 145 milijuna američkih dolara u novi istraživački centar u Velikoj Britaniji, ne obazirući se na Brexit.

Danska je tvrtka u ponedjeljak rekla da će novac investirati u centar na Sveučilištu Oxford, koji će zaposliti 100 znanstvenika u lovu na nove načine liječenja dijabetesa tipa 2, tijekom idućih 10 godina.

Odluka će vjerojatno biti prihvaćena od britanske premijerke Therese May, koja je proteklog tjedna istaknula važnost znanosti o životu, kada je iznosila novu industrijsku strategiju dizajniranu za rebalans britanske ekonomije pretežno temeljene na gospodarstvu, nakon što iziđe iz EU.

Profesor medicine s Oxforda John Bell rekao je da novo preslagivanje, koje će dozvoliti dnevne interakcije između akademskih i industrijskih znanstvenika, naglašava važnost dijeljenja istraživanja i najnaprednijih znanosti, preko granica.

Britanska odluka za izlazak i EU podigla je zabrinutosti za sektor znanosti o životu, posebno među akademicima koji su uzrujani oko potencijalnog jaza u financiranju koja trenutno omogućava EU, kao i farmaceutske kompanije zabrinute zbog buduće regulacije lijekova.

Europska agencija za lijekove – sa središtem u Londonu za sada, no s vjerojatnošću seljenja nakon Brexita – trenutno nudi one-stop-shop (kompanija koja nudi mnoštvo usluga klijentima ili kupcima), zaglađujući prodaju lijekova preko granice (Vidi: Brexit zagrijao bitku za osvajanje sjedišta EMA-e).

S obzirom na ove izazove, neki izvršni direktori kompanija upozorili su da bi Britanija mogla izgubiti svoju privlačnost kao središte za istraživanja i proizvodnju. Međutim, dva najveća britanska farmaceutska diva još uvijek su predani novim investicijama (Vidi: Novartis, unatoč Brexitu, nastavlja ulagati u Veliku Britaniju).

AstraZeneca dovršava 500 milijuna dolara vrijedno sjedište i istraživački centar u Cambridgeu, dok je GlaxoSmithKline obećao 360 milijuna dolara za proširenje proizvodnje u Velikoj Britaniji u srpnju, tek pet tjedana nakon refereduma Brexit.

Novo Nordisk izgradio je gromak posao u posljednja dva desetljeća fokusirajući se na dijabetes, koji je rastući problem diljem zapadnog svijeta, a potaknut pretilošću i sjedilačkim načinom života. U novije vrijeme, međutim, Novo se bori sa stiskanjem cijena na ključnom američkom tržištu, rekao je James Johnson, profesor na University of British Columbia, imenovan voditeljem Novo Nordisk Research Centre Oxford. Johnson je stručnjak biologije guterače, djelovanja inzulina i dijabetesa (Vidi: Kongresnici: Lilly, Novo i Sanofi sklopili dogovor o podizanju cijene inzulina).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.