Nizozemska se predala sakupiti 10 milijuna dolara za abortuse

Nizozemska se predala sakupiti 10 milijuna američkih dolara za inicijativu kojom bi zamijenila sredstva za usluge pobačaja u zemljama u razvoju koja će biti izgubljena zbog zabrane koju je američki predsjednik Donald Trump stavio na financiranje stranih grupa i organizacija koje pružaju pobačaje.

Trump je politiku, koja sada zahtijeva da inozemne organizacije koje primaju američka sredstva za planiranje obitelji potvrde da ne izvode abortuse ili pružaju savjetovanje oko abortusa kao metodi obiteljskog planiranja, ponovno postavio u ponedjeljak.

Nizozemska, koja ima neke od najliberalnijih zakona na svijetu o reproduktivnom zdravlju, rekla je ranije ovaj tjedan da će fond tražiti donacije drugih vlada, dobrotvornih ustanova i kompanija, kao i pojedinaca (Vidi: Odupiranje ukazu Trumpa: Nizozemska vlada postavlja međunardonu zakladu za abortuse).

Nizozemske vlasti procjenjuju da će američka zabrana, koju su osudile udruge za prava žena, uzrokovati financijski manjak od 600 milijuna dolara u naredne četiri godine. Aktivisti kažu da će i ugroziti živote žena.

Liliane Ploumen, nizozemska ministrica međunarodnog razvoja kooperacija rekla je da je sigurna, nakon ranih razgovora, da će sakupljanje novca ići prema zatvaranju praznine.

‘Naravno, potrebno je više novca’, rekla je Ploumen. ‘Prema signalima koje dobivamo, sigurna sam da ćemo otići daleko. Nizozemska nije imenovala druge moguće zemlje donatore, no Kanada je rekla da razmišlja o doprinosima’.

U petak, Ploumen, za čiju su Laburističku stranku ženska prava uvijek bila signaturni problem, lansirala je web stranicu na kojoj javnosti govori kako mogu donirati fondu. Dužnosnici su rekli da je Nizozemska preplavljena upitima individualaca u kojima traže pomoć.

Za stranku Rad, junior stranku u vladajućoj koaliciji, ovo bi pitanje pomoglo sakupiti potporu na njegovoj urbanoj, progresivnoj glasačkoj bazi ususret izborima 15. ožuja. Ankete pokazuju da su takvi podupiratelji napustili stranku nakon bolnih godina mjera štednje.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.